Prioritatile Ucrainei in rezolvarea diferendului transnistrean vizeaza pastrarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, mentinerea pacii si solutionarea problemelor sociale si economice ale populatiei din Transnistria, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, citat de Agerpres.

Intrebat cand considera Ucraina - ca stat care detine presedintia OSCE si face parte din formatul de negocieri '5+2' - ca ar putea fi incepute discutiile vizand statutul politic al regiunii transnistrene, ambasadorul a spus ca 'in perioada presedintiei OSCE Ucraina nu va putea inventa bicicleta'.

In ceea ce priveste propunerea de federalizare a Republicii Moldova, ambasadorul ucrainean a afirmat ca tara sa nu se poate implica in organizarea teritoriala a statului vecin.

'Ultimii 20 de ani arata ca Ucraina nu s-a implicat in astfel de chestiuni. Din contra, suntem interesati de rezolvarea conflictului', a afirmat Bauer.

Intrebat daca, in calitate de stat care detine in 2013 presedintia OSCE, Ucraina va ridica problema retragerii trupelor ruse din Transnistria, ambasadorul s-a declarat sceptic cu privire la aceasta posibilitate.

'Din experienta participarii Ucrainei la negocierile in format '5+2' (Chisinaul, Tiraspolul, Ucraina, Rusia, OSCE, la care se adauga SUA si UE ca observatori - n.r.), nu mi-as asuma un raspuns, ca sa pot sustine ca, profitand de presedintia OSCE, Ucraina ar fi in stare pana la sfarsitul anului sa rezolve aceasta problema. Daca ar depinde de Ucraina, v-as putea garanta ca Ucraina ar evacua de acolo trupele ucrainene, daca le-ar avea, dar in privinta altora nu ne putem asuma nimic', a precizat Bauer, admitand ca 'problema este foarte complicata' si ca 'mai multe parti sunt implicate'.

Pe de alta parte, el si-a exprimat speranta ca negocierile vizand solutionarea diferendului transnistrean vor avansa.

Presedintia ucraineana a OSCE nu mai considera posibila initierea discutiilor privind statutul politic al Transnistriei. Dupa ce acum doua saptamani, ministrul ucrainean de externe, Leonid Kojara, declara la Chisinau ca a convenit cu cele doua parti in privinta acestei chestiuni, reprezentantul sau pentru conflicte prelungite Andrei Desita sustinea, pe 7 februarie, ca inca nu au fost create premisele necesare.

In regiunea transnistreana a Republicii Moldova, controlata de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, intre 20.000 si 40.000 de tone de arme si munitii, care sunt pazite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.

Rusia si-a asumat inca in 1999 obligatia de a-si retrage munitiile de pe teritoriul Republicii Moldova, lucru pe care nu l-a dus insa la bun sfarsit. In opinia expertilor si politicienilor, prezenta trupelor si munitiilor rusesti in regiune constituie unul dintre motivele principale care impiedica reglementarea conflictului transnistrean