Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, propune ca reprezentantii firmelor colectoare de fier vechi care achizitioneaza componente din reteaua de cale ferata sau nu anunta autoritatile atunci cand primesc asemenea oferte de achizitie sa raspunda penal, transmite Mediafax.

"Propun sa raspunda penal, daca nu anunta imediat autoritatile in momentul in care cineva vine cu o componenta de cale ferata. Daca cel de-acolo nu ii spune unui hot "nu il primesc pe-asta, du-te acasa cu el", asta inseamna tainuire si trebuie sa raspunda", a spus vineri ministrul Relu Fenechiu.

Fenechiu a precizat ca in sedinta de guvern din aceasta saptamana au avut discutii privind un set de masuri pentru limitarea furturilor din infrastructura feroviara care genereaza intarzierea trenurilor.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca Guvernul va dubla limitele minime si maxime ale pedepselor prevazute in Codul Penal pentru furturile de material rulant CFR.

El a precizat ca Ministerul Transporturilor se va consulta pe aceasta tema cu Ministerele de Interne si Justitie, iar decizia va fi luata de Guvern saptamana viitoare, eventual prin ordonanta de urgenta.

Un document oficial prezentat de Mediafax in luna octombrie releva ca CFR nu mai are rezerve de componente feroviare pentru inlocuirea celor subtilizate de hoti, care au crescut in ultima perioada si afecteaza sectii precum Bucuresti - Constanta, iar durata unei calatorii creste, din cauza verificarilor.

"In cazul deranjamentelor provocate de furturi, deoarece instalatiile nu mai dau indicatii in legatura cu starea de liber sau ocupat a liniilor, circulatia intre statii se face prin intelegere telefonica - cale libera, fiind necesare masuri suplimentare de verificare pe teren a liniilor si macazelor, fapt ce conduce la marirea duratei de parcurs a trenurilor, la asteptarea eliberarii liniilor din statii si a liniei curente", se precizeaza in document.

Furturile tot mai dese, cu autor necunoscut, din instalatiile feroviare si de siguranta circulatiei, afecteaza in prezent 10 din cele 27 de distante de circulatie ale sectiei Bucuresti - Constanta.