Ministerul Educatiei anunta ca toti candidatii care au obtinut nota 7 sau peste 7 la concursul de ocupare a posturilor din invatamantul preuniversitar, din august 2012, si care au ocupat, in baza acestor note, un post pe perioada determinata in anul scolar 2012-2013, se vor putea titulariza. Cu alte cuvinte, acestia vor putea incheia un contract pe perioada nedeterminata cu unitatea de invatamant in care sunt repartizati la acest moment, daca postul e viabil si candidatii obtin avizul Consiliului de Administratie, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Ministerul Educatiei precizeaza ca asigura, in acest fel, crearea de conditii egale in ceea ce priveste ocuparea de posturi pentru candidatii titularizabili din 2012 si cei din anii precedenti (2009-2011).

Amintim ca miercuri, 7 februarie, parlamentarii au adoptata bugetul Educatiei pe anul 2013 cu amendamentele admise in comisiile parlamentare comune de buget, finante, banci. Unul dintre amendamentele care au fost admise este cel la care face referire comunicatul Ministerului Educatiei.

"De prevederile art.253 alin.(1) din Legea educatiei nationale, nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza in anul 2013 si candidatii care au obtinut cel putin nota 7 la concursul de titularizare in anul 2012, in conditiile legii. Potrivit art. 253 din Legea educatiei nationale, nr.1/2011, cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursuri de titularizare in anii 2008, 2009, 2010 si 2011, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post/o catedra devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale: se certifica viabilitatea postului/catedrei si consiliul de administratie al scolii respective este de acord", prevede amendamentul, care nu necesita finantare suplimentara de la buget, scrie Agerpres.

Amendamentul a fost depus de Ecaterina Andronescu, senator PSD si presedinte al Comisiei pentru invatamant din Senat, si asumat de comisiile de educatie din Parlament in sedinta din 29 ianuarie, cand a fost votat bugetul pe 2013 al Educatiei.

De asemenea, senatorii si deputatii au adoptat pe 7 februarie un amendament care prevede ca in anul 2013 bugetele de venituri si cheltuieli ale institutiilor de invatamant superior de stat din coordonarea Ministerului Educatiei Nationale se aproba de catre organul de conducere al acestora, cu acordul ordonatorului principal de credite si al Ministerului Finantelor Publice.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat in cadrul dezbaterilor din Parlament ca Ministerul ar putea acorda bani in cazul unei rectificari bugetare pentru finalizarea constructiilor de scoli, potrivit Agerpres. In ceea ce priveste campusurile scolare, demnitarul a spus ca acestea ar putea fi finalizate la o rectificare bugetara, dar in urma unei analize care sa priveasca tendinta demografica.

Potrivit unui alt amendament adoptat la bugetul Ministerului Educatiei Nationale, la capitolul 65.01 "invatamant" sunt prevazute pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat sume pentru: achizitionarea de mijloace de transport pentru transportul elevilor din mediul rural, reforma educatiei timpurii, precum si alte dotari specifice invatamantului.

FSLI: Am convenit cu Ministerul Educatiei sa modificam Metodologia privind mobilitatea personalului didactic in anul scolar 2013-2014 in sensul de a permite si cadrelor didactice participante la concursul de titularizare din 2012 sa solicite titularizarea la nivelul scolii

Intr-un comunicat remis HotNews.ro joi, 8 februarie, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant "apreciaza ca benefica hotararea Parlamentului Romaniei de a solutiona problema cadrelor didactice participante la concursul de titularizare din anul 2012 pentru ocuparea posturilor/catedrelor declarate vacante/rezervate in unitatile de invatamant preuniversitar, conform art. 253 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare".

"Prin aceasta interventie legislativa Parlamentul Romaniei a inlaturat discriminarea aparuta in randul cadrelor didactice participante la concursurile de titularizare dupa intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale", se arata in comunicat.

FSLI sustine ca a "convenit cu Ministerul Educatiei Nationale ca, imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a Legii bugetului de stat pe anul 2013, sa modificam Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din invatamantul preuniversitar in anul scolar 2013-2014, in sensul de a permite si cadrelor didactice, participante la concursul de titularizare din anul 2012, sa solicite, daca exista post viabil, titularizarea la nivelul unitatii de invatamant".