Interesul cooperarii dintre Romania si Ungaria impune evitarea escaladarii atitudinilor si declaratiilor publice formulate recent in cele doua tari, au convenit joi ministrii afacerilor externe de la Bucuresti si Budapesta, Titus Corlatean si Janos Martonyi, intr-o convorbire telefonica.

Cei doi oficiali discutat despre demersurile "corespunzatoare pentru depasirea dificultatilor aparute in relatia bilaterala in ultima perioada de timp si promovarii demersurilor ce se impun pentru punerea in valoare a unei relatii de cooperare in spiritul Parteneriatului strategic pentru Europa secolului XXI, incheiat intre Guvernele Romaniei si Ungariei la 29 noiembrie 2002", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului roman al Afacerilor Externe.

In cadrul discutiei, Titus Corlatean si Janos Martonyi au prezentat pozitiile guvernelor roman si ungar legate de disputa iscata de posibilitatea arborarii steagului secuiesc pe cladirile publice din Romania, subliniind sensibilitatile "legate de unele aspecte relevante pentru fiecare dintre cele doua parti".

"In acest context, au fost evocate atat respectarea principiului bunei vecinatati, cat si asigurarea la standarde europene a protectiei minoritatilor nationale din cele doua state.

Aceste demersuri vor fi materializate, inclusiv prin intermediul vizitei la Bucuresti, planificata anterior, a ministrului afacerilor externe din Ungaria, Janos Martonyi, in cursul primaverii acestui an", se arata in comunicatul citat.

Ultima intrevedere oficiala dintre ministrii afacerilor externe roman si ungar a avut loc la Budapesta, la 1 octombrie 2012.