In ultimele doua decenii, etnicii maghiari din Harghita, Covasna si Mures au militat pentru autonomie, HSC Csikszereda fiind in avangarda miscarii, scrie New York Times miercuri, intr-un material amplu dedicat echipei de hochei pe gheata din Miercurea Ciuc.

"Mirecurea Ciuc, un oras de 38.000 de locuitori din estul Transilvaniei, este faimos pentru trei lucruri: statutul de cel mai friguros loc din Romania; fabrica de bere unde se produce berea Ciuc si echipa de hochei care a castigat ultimele sase campionate nationale", asa incepe articolul din New York Times, semnat de James Montague cu contributia Alinei Totti.

NY Times precizeaza ca numele scris pe tricourile echipei, in culorile alb-albastru, nu este Miercurea Ciuc si Szekelyfold, denumirea in maghiara pentru Tinutul Secuiesc, pe gheata patinoarului Vakar Lajos e scris numele echipei in limba maghiara -Hoki Sport Club Csikszereda-, iar suporterii echipei canta imnul Tinutului Secuiesc in maghiara.

"Clubul de hochei functioneaza asemenea vestitului club de fotbal Barcelona, care a pastrat vie flacara nationalismului catalan sub conducerea represiva a generalului Franco", scrie NY Times.

"Pot spune ca acest club sportiv, aceasta echipa de hochei pe gheata, reprezinta Tinutul Secuiesc", a declarat pentru cotidianul american Papp Elod, fostul presedintele al clubului, actualmente politician local. "Ne place sa spunem ca hocheiul pe gheata reprezinta istoria noastra avand in vedere ca stramosii nostri au fost cu totii razboinici iar hocheiul are nevoie de razboinici. Exista foarte putini romani care joaca pentru clubul nostru", a adaugat fostul presedinte al clubului.

Timo Lahtinen, antrenorul finlandez al echipei, a povestit pentru NY Times ca "toata lumea din oras joaca hochei si vorbeste despre hochei, aceasta este centrul hocheiului din Romania", dupa care s-a corectat "de fapt, Ungaria"

Succesul Csikszereda a cauzat o problema in hocheiul romanesc, puncteaza autorul articolului, precizand ca nationala Romaniei este aproape in intregime alcatuita din etnici maghiari care joaca pentru Csikszereda.

NY Times trece in revista incidentul din 2011, de la un meci din cadrul turneului Euro Challenge Ice Cup, cand hocheistii de origine maghiara din echipa Romaniei au tacut cand s-a auzit "Desteapta-te, romane", dar au cantat imnul Ungariei, adversarul selectionatei tricolore.

Hoki Sport Club Csikszereda se bucura de sprijinul financiar al oamenilor de afaceri si al politicienilor locali care promoveaza Tinutul Secuesc, astfel incat, desi dateaza din anii '70, este bine intretinut, arata autorul articolului.

In ceea ce priveste situatia hocheiului din Bucuresti,lucrurile stau mult mai rau. "Principalul patinoar a fost inundat. De curand, o tanara repeta rutienle de patinaj in jurul gropilor si baltilor de pe suprafata lui. Caini vagabonzi se aduna in perimetru. Unul dintre ei a reusit sa se incurce in plasele de hochei pana a ros franghiile pentru a scapa", scrie NY Times, adaugand ca echipa de hochei Steaua e o umbra a ceea ce a fost odata, in timp ce influenta Bucurestiul a fost redusa la sediu al Federatiei Romane de Hochei pe Gheata de unde vin arbitrii la meciuri.

"Patinoarul si echipa (HSC Csikszereda - n.red.) raman un simbol al unui lucru mai mare decat hocheiul", incheie NY Times.