Ungaria va lua masuri diplomatice in privinta interzicerii de catre Romania a arborarii steagului secuiesc pe cladirile oficiale, a declarat secretarul de stat in Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, joi, pentru postul public de radio Kossuth, citat de agentia Mediafax.

Masurile vor fi anuntate in cursul zilei, a adaugat el.

Ungaria este deschisa la negocieri cu Romania pe aceasta tema. El a repetat insa pozitia Ministerului ungar de Externe, potrivit careia Romania este cea care trebuie sa rezolve situatia.

Miercuri seara, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucuresti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta fata de autonomia Tinutului Secuiesc, afirmand ca daca nu se va intoarce in limitele mandatului, partea romana va lua masuri pentru incetarea acestuia.

Miercuri, Guvernul roman a criticat dur declaratiile lui Nemeth, care a cerut Romaniei sa ridice interdictia de folosire a simbolurilor secuiesti si sa puna capat "agresiunii simbolice".

Presa maghiara a relatat ca declaratia lui Nemeth Zsolt este o replica la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozitiile sale pro-autonomie, a indemnat primarii din Ungaria sa arboreze in semn de solidaritate steagul Tinutului Secuiesc.

La finalul saptamanii trecute, la ceremonia de investire a noului prefect de Covasna, steagul Tinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfasurat evenimentul.

In replica, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe sa adopte o atitudine ferma si sa transmita ca Romania nu accepta de la nimeni din strainatate "obraznicii" si lectii privind functionarea autoritatilor locale si nici sfaturi privind arborarea steagurilor.