Secretarul de stat in MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marti, ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice si, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie sa raspunda, arborand steagul Tinutului Secuiesc. Premierul Victor Ponta a replicat, la inceputul sedintei saptamanale de guvern, ca Romania nu accepta "niciun fel de lectii de la nimeni despre cum se aplica legile", in conditiile in care tara noastra are "cele mai inalte standarde de reprezentare a minoritatilor".

Agentia Mediafax scrie, citand presa maghiara, ca declaratia lui Nemeth Zsolt este o replica la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozitiile sale pro-autonomie, a indemnat primarii din Ungaria sa arboreze in semn de solidaritate steagul Tinutului Secuiesc, scrie gandul.info.

Primul ministru i-a cerut un raspuns ministrului de Externe, Titus Corlatean, si a subliniat ca "nu accepta niciun fel de lectii de la nimeni despre cum se aplica legile in Romania, inclusiv in ceea ce priveste autoritatile locale".

Victor Ponta a afirmat ca "in mod normal" ar fi calificat declaratiile oficialului normal drept "obraznicii": "Nu cred ca cineva ne poate spune ce steaguri afisam pe aici si cum afisam steagurile", a continuat premierul adaugand insa ca nu doreste ca autoritatile romane sa cada "in capacana" de a fi provocatie, "dar nici sa para ca cineva ne dea lectii".

La finalul saptamanii trecute, la ceremonia de investire a noului prefect de Covasna, steagul Tinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfasurat evenimentul.

Steagul Tinutului Secuiesc a fost arborat, marti, intr-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat ca steagul a fost arborat in semn de solidaritate fata de cauza autonomiei pentru care militeaza autoritatile locale din Harghita si Covasna. Referindu-se la refuzul autoritatilor romane de a permite arborarea steagului neoficial al Tinutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat ca, in opinia sa, este o agresiune simbolica din partea autoritatilor romane.

"Nu exagerez cand spun ca suntem in fata unei agresiuni simbolice", a declarat Nemeth Zsolt.

Oficialul maghiar a adaugat ca in Secuime a fost declansat un adevarat "razboi al steagurilor". Nemeth Zsolt a declarat ca se asteapta ca Guvernul Ponta sa intervina si sa opreasca aceasta disputa."Guvernul maghiar se asteapta ca guvernul roman sa intervina si sa opresca acesta agresiune simbolica impotriva minoritatii maghiare din Ardeal", a declarat Zsolt. Oficialul maghiar a mai spus ca primariile din Ungaria ar trebui sa arboreze in semn de solidaritate steagul Tinutului Secuiesc.

Declaratiile oficialului maghiar vin la cateva zile dupa ce steagul Tinutul Secuiescu a fost scos din sala unde a fost investit in functie noul prefect al judetului Covasna. Disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat dupa ce in noiembrie 2012 instanta decis ca este legala utilizarea unui astfel de drapel in Covasna. La ceremonie a fost prezent si vicepresedintele PSD Constantin Nita care a declarat ca autonomia Tinutului Secuiesc nu poate fi pusa in discutie. Nita a mai declarat ca afirmatiile presedintelui Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, legate de autonomie sunt in opinia sa deranjante si reprezinta "o reactie emotionala".

In noiembrie 2012, Tribunalul Covasna a respins actiunea prefectului Codrin Munteanu care atacase in contencios administrativ hotararea Consiliului Judetean prin care a fost aprobat steagul judetului. Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, declara, in iunie, intr-o conferinta de presa, ca a atacat in contencios hotararile Consiliului Judetean Covasna si Consiliului Local Covasna prin care au fost aprobate steagul judetului, respectiv cel al orasului Covasna, pe motiv ca singurul simbol al unitatii administrativ-teritoriale care poate fi aprobat este stema.

In martie 2008, Consiliul Judetean Covasna a adoptat o hotarare privind includerea in statutul judetului a unor insemne specifice: stema, drapelul si fanionul judetului Covasna, care sa fie utilizate, in conditiile legii, cu prilejul unor manifestari de interes local, in actiuni protocolare sau festive, alaturi de drapelul national.

Culorile drapelului si ale fanionului sunt bazate pe combinatia coloristica a stemei judetului, aprobata prin hotarare de guvern, si anume albastru si auriu.

Pe 18 ianuarie presedintele CJ Covasna le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc sa arboreze pe fatada primariilor drapelul secuiesc. "Am cerut acest lucru pentru ca angajamentul fata de Tinutul Secuiesc este in inima noastra, dar si in semn de solidaritate fata de cei care au fost atacati de prefectul Codrin Munteanu pentru folosirea steagului secuiesc si simbolurilor secuiesti, printre acestia fiind si primarul comunei Ozun", a afirmat Tamas.

Secretarul de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, alaturi de vicepremierul maghiar Semjen Zsolt, este unul dintre sustinatorii infocati ai autonomiei Tinutului Secuiesc. In august 2012, Nemeth Zsolt a declarat ca Ungaria sustine dezideratul comunitatii maghiare pentru automia Tinutului Secuiesc. Pentru minoritatile maghiare din afara granitelor Ungariei este un lucru benefic ceea ce ele isi definesc ca un lucru benefic si care este in concordanta cu reglementarile internationale in vigoare. Noi nu dorim sa spunem de la noi ceea ce este bun si ce este bine pentru aceste comunitati, dar sustinem toate aceste obiective pe care singure si le definesc", a spus diplomatul ungar.