Vocea Rusiei publica pe site-ul sau in limba romana un articol intitulat "Romania se pregateste de razboi?" in care discuta despre punctul 2 al sedintei de marti a CSAT, care prevedea realizarea "unui plan de contingenta pentru Romania". Vocea Rusiei speculeaza asupra expresiei, spunind ca "un «contingency plan» presupune elaborarea unui set concret de actiuni pentru situatia in care acest stat intra intr-un conflict militar" si intrebindu-se insinuant "daca Romania se pregateste de razboi, atunci pentru ce razboi se pregateste Romania?". Comunicatul oficial de dupa sedinta elucideaza "misterul" dezgropat de Vocea Rusiei: CSAT a avut pe agenda aprobarea "Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare", adica o operatiune de rutina, care a avut loc si in alti ani, dupa cum arata raportul de activitatea al CSAT pe 2011 (pagina 29 a raportului).

Ce spune Vocea Rusiei (pagina de internet in limba romana a radioului pentru strainatate, finantat de Kremlin)

"De obicei, lectura agendei sedintelor CSAT este plictisitoare, insa agenda sedintei de astazi (marti, 5 februarie 2013) este o exceptie de la regula", incepe articolul publicat de Vocea Rusiei.

Autorul trece in revista agenda sedintei CSAT dupa care precizeaza ca presa locala a acordat atentie punctelor referitoare la "operatiunea dezastruoasa din Algeria", implicarea Romaniei in "micul razboi colonial al presedintelui Hollande" si privatizarea CFR Marfa desi "Romania nu mai are suveranitate economica, deciziile cu caracter economic fiind luate de FMI."

"In analiza documentelor oficiale ale statului roman exista o regula de baza: cele mai importante parti sunt cele traduse din engleza. Regula a functionat perfect atat in cazul acordului de coabitare (de fapt, capitulare) semnat de Victor Ponta, cat si in cazul agendei CSAT. Elaborarea unui plan de contingenta (de fapt, «contingency plan»), nu este o procedura obisnuita", arata Vocea Rusiei.

Valentin Mandrasescu (numele folosit pentru "analizele" geopolitice publicate de Vocea Rusiei) arata ca in terminologia usuala a NATO, termenul de "contingency plan" presupune "elaborarea unui set concret de actiuni pentru situatia in care acest stat intra intr-un conflict militar", oferind exemplele Estoniei, Letoniei, Lituaniei si a Poloniei, singurele tari care ar fi elaborat asemenea planuri. Autorul noteaza ca planurile se elaboreaza la cererea tarii-membru si ca, de obicei, Germania se opune elaborarii, pe motiv ca presupune stabilirea exacta a tarilor cu care exista riscul intrarii intr-un conflict militar, insa "reprezentantii aripii radicale a conducerii americane SUA sustin asemenea initiative".

"Exista analisti care considera ca etalarea in public a intentiilor de elaborare a acestor planuri nu este altceva decat rezultatul dorintei unor tari de a atrage atentia. Din aceasta perspectiva se poate spune ca scopul a fost atins, iar atentia a fost atrasa. Ce urmeaza? Depinde de raspunsul la intrebarea: daca Romania se pregateste de razboi, atunci pentru ce razboi se pregateste Romania?", incheie Vocea Rusiei.

Ce a discutat de fapt CSAT

Toata discutia a plecat de la enuntarea, in comunicatul oficiala de presa din 4 februarie, a unui punct de pe agenda sedintei CSAT de marti, 5 februarie: "Realizarea, în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a unui plan de contingenţă pentru România". Comunicatul de dupa sedinta CSAT arata ca e vorba despre aprobarea Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, în anul 2013.

"Scopul acestor exerciţii şi antrenamente de mobilizare îl reprezintă verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare şi evaluarea pregătirii structurilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, administraţiei locale şi operatorilor economici în vederea planificării, organizării şi desfăşurării activităţilor specifice la mobilizare şi război", arata comunicatul oficiala al CSAT.

Verificarea pregatirii populatiei, economiei si a teritoriului pentru aparare prin exercitii si antrenamente de mobilizare este o operatiune de rutina, prevazuta de Legea nr.477 din 12 noiembrie 2003 privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare.

Mai mult: raportul de activitate a CSAT pe anul 2011 arata ca o asemenea verificare a avut loc in mai multe judete. Iar exercitiile au fost atit de secrete, incit raportul arata chiar si concluziile negative: (vezi aici raportul, paginile 29-30)