Premierul Victor Ponta a anuntat ca ii va prezenta, marti, presedintelui Traian Basescu un draft al scrisorii care va fi transmisa sefilor de stat si de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen si ca documentul ar putea fi adus, joi, de seful statului la reuniunea Consiliului European, transmite Mediafax.

"Maine voi prezenta presedintelui un draft al scrisorii, ca sa o semneze. In acest moment, in Schengen chiar trebuie sa intram si decizia este pur politica, iar atunci efortul nostru este un efort politic. Deci, decizia nu se mai ia decat politic in acest moment, pentru ca tehnic, procedural, toate lucrurile sunt facute. Chiar suntem pregatiti. Este pana la urma un apel al nostru, un subiect in jurul caruia suntem uniti. Poate chiar o aduce, joi, presedintele la Consiliul European si o da fiecarui sef de guvern (scrisoarea-n.r.)", a spus Ponta, aflat la Bruxelles.

Premierul Ponta l-a informat anterior pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca intentioneaza sa transmita tuturor sefilor de stat si de guvern din UE o scrisoare semnata atat de el, cat si de presedintele Basescu si liderii celor doua Camere ale Parlamentului in vederea unei decizii favorabile aderarii Romaniei la Schengen.

El a adaugat ca spera ca sprijinul Comisiei Europene pentru aderarea Romaniei la Schengen sa aiba in martie rezultate pozitive.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca va sustine fara rezerve mentinerea pe agenda in martie a aderarii Romaniei la spatiul Schengen, temeiul fiind progresele din raportul MCV pe functionarea institutiilor, problemele fiind la respectarea de catre politicieni a statului de drept.

Basescu a subliniat, in conferinta de presa sustinuta duminica la Cotroceni, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, ANI, DNA, Parchetului General sunt mentionate in raport cu imbunatatiri ale activitatii, independenta, consistenta, forta si capacitatea de a-si face treaba in orice conditii politice.

De asemenea, el a aratat ca sansele Romaniei de a obtine o decizie favorabila privind aderarea la spatiul Schengen la Consiliul JAI din martie ar creste daca s-ar rezolva problemele mentionate in raportul MCV cu privire la Parlament si ministrii cercetati penal.

Presedintele a aratat ca guvernarea USL ar putea sa faca o scrisoare oficiala adresata conducerilor institutiilor UE si statelor membre in care sa se angajeze la remedierea problemelor politice constatate in raportul MCV.

Basescu a spus si ca ar creste sansele privind aderarea la spatiul Schengen daca statelor membre le-ar fi prezentate unele modificari de pozitii ale Parlamentului si Guvernului referitoare la problemele din raportul MCV sau angajari ale politicienilor de a nu mai ataca magistratii.

Tot duminica, presedintele Traian Basescu a precizat ca a avut, vineri, o discutie cu premierul Victor Ponta si ca vor avea o intrevedere si marti, inaintea sedintei CSAT.

Seful statului a mentionat ca i-a trimis si cateva documente premierului. Intrebat despre ce este vorba, presedintele a spus ca sunt legate de Uniunea Europeana si era important ca premierul sa stie continutul acestora inaintea vizitei pe care o va face luni la Bruxelles.