Liderii europeni se vor reuni joi si vineri al Bruxelles pentru un nou summit consacrat bugetului Uniunii Europene pentru exercitiul 2014-2020, dar sansele de a se ajunge la un compromis sunt reduse, in conditiile in care pozitiile principalilor actori raman divergente, scrie AFP.

"Conditiile nu sunt inca reunite", a avertizat duminica seful statului francez, Francois Hollande, dupa o intalnire cu seful guvernului italian demisionar Mario Monti.

Declaratia sa vine dupa ce cancelarul german Angela Merkel afirmase sambata ca "nu se poate spune astazi daca discutiile vor ajunge" la o concluzie.

Cei doi lideri, care urmeaza sa se intalneasca miercuri, au anuntat amandoi "negocieri dificile". Ultimul summit consacrat bugetului, in noiembrie 2012, s-a soldat cu un esec rasunator.

"Negocierea este foarte dificila pentru ca ea aduce atingere unei conceptii a Europei fondata, in ochii nostri, pe solidaritate si pe crestere, dar si, in mod egal, pe interese nationale. Si este legitim ca fiecare sef de stat sau de guvern sa si le apere pe ale sale", a explicat Francois Hollande, in conferinta comuna cu Mario Monti.

Seful guvernului italian este in campanie electorala si incearca sa profite de negocierile pe buget pentru a apara interesele tarii sale si pentru a afisa o conceptie a Europei foarte diferita de cea a partizanilor taierilor drastice in bugetul UE.

El si-a anuntat de altfel intentia de a se opune unui acord care nu ar corespunde asteptarilor sale si a informat-o de acest lucru si pe Angela Merkel, care doreste reduceri suplimentare.

Pozitia lui Mario Monti face jocul presedintilor celor trei institutii europene (Consiliul, Comisia si Parlamentul), dar si pe cel al unui grup de 20 de tari beneficiare ingrijorate ca o parte a marilor contributori - Marea Britanie, Germania, Finlanda, Olanda si Suedia - le vor reduce fondurile.

Franta intentioneaza sa-si apere interesele in special in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna (PAC), unde se lupta pentru a obtine "cateva miliarde suplimentar".

Presedintii Consiliului European, Herman Van Rompuy, al Comisiei, Jose Manuel Barroso, si al Parlamentului European, Martin Schulz, au discutat luni dimineata la Bruxelles cu premierul irlandez Enda Kenny, a carui tara detine presedintia UE.

Barroso urmeaza sa-si prezinte opiniile miercuri in fata Parlamentului european, reunit in plen la Strasbourg.

Martin Schulz a avertizat ca, "cu cat Consiliul (care reuneste cei 27 de lideri europeni) se indeparteaza de cifrele Comisiei, cu atat este mai probabil ca Parlamentului European sa respinga acest compromis".

Discutiile despre buget vor incepe joi dupa-amiaza cu ultima propunere de compromis a lui Herman Van Rompuy, avansata in noiembrie: un buget de 973 miliarde de euro, respectiv 1,01% din PIB-ul european.

Aceasta suma reprezinta o reducere de 77,4 miliarde de euro fata de propunerea avansata initial de Comisie.