Peste 60 de persoane au protestat vineri, in Piata Sf. Anton din Capitala, declarandu-se impotriva includerii violului in legea medierii, informeaza Agerpres. Protestul a fost organizat de mai multe asociatii pentru drepturile femeilor care avertizeaza ca "medierea nu face decat sa perpetueze mentalitatea ca aceste fapte nu sunt atat de grave, ca se poate cadea la pace cu agresorul, ca agresorul isi poate cumpara libertatea si poate continua sa agreseze nestingherit".

"Ne-am dori foarte mult sa atragem atentia asupra faptului ca violul nu trebuie inclus in legea medierii, chiar daca este vorba de o sedinta de informare, pentru ca aceasta tradeaza faptul ca traumele unui viol nu sunt intelese de legiuitor", a declarat Alice Iancu, vicepresedinte al Centrului Filia.

Alice Iancu a mentionat ca prin protestul de vineri se cere si infiintarea de centre de urgenta pentru victimele violului si formarea unui personal specializat in problematica agresiunilor sexuale, care sa actioneze in interesul victimelor, prin consiliere psihologica si legala.

Protestul a fost organizat de sase organizatii neguvernamentale: Asociatia FRONT, Centrul FILIA, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociatia Transcena si Grupul de Interventii Feministe.

In sustinerea demersului lor, cele sase organizatii au lansato petitie online pe care o vor trimite la Parlament, Ministerul Justitiei si Primul Ministru, prin care cer scoaterea violului si a violentelor sexuale din legea medierii.

Potrivit vicepresedintelui Filia, in mai putin de zece zile au fost stranse deja 2.000 de semnaturi, petitia fiind in continuare deschisa.

"In Romania este o problema sistemica cu modul in care este tratat violul, de la modalitatea in care sunt tratate victimele acestei infractiuni de catre politisti, de catre prieteni, de societate in general, pana la modul in care sunt tratate de procurori, judecatori s.a.m.d. Trebuie luati toti pasii, astfel incat sa asiguri pedepsirea agresorului", a declarat Alice Iancu.

La randul sau, Diana Neaga, membru al Societatii de Analize Feministe "AnA", a spus ca infractiunea de viol trebuie sa mearga direct in instanta si nu reprezinta situatie de mediere.

O actiune de proetst similara s-a desfasurat vineri in Piata Operei din Timisoara.

Protestatarii au afisat pancarte cu mesaje precum "Trauma violului nu este moftul mediatorului!", "Sunteti complici cu agresorii!", "Statul incurajeaza violul cu plata!", "Legea medierii = obstacol pentru victime!".