Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, un decret de decorare a mai multor personalitati din Austria, printre care actualul presedinte al Consiliului de Administratie al OMV, Gerhard Roiss, dar si fostul presedinte CA al OMV Wolfgang Ruttenstorfer.

Potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala,"in semn de inalta apreciere pentru contributia determinanta si durabila pe care au avut-o la strangerea legaturilor de prietenie si colaborare, pe multiple planuri, dintre Romania si Republica Austria", presedintele Traian Basescu a conferit:

  • Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Comandor domnului Dr. Christoph Leitl, presedinte al Camerei Federale a Economiei, presedinte onorific al Asociatiei Europene a Camerelor Economice,
  • Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Ofiter domnului Dr. Gerhard Roiss, presedinte al Consiliului de Administratie al OMV, si domnului Dr. Wolfgang Ruttenstorfer, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Vienna Insurance Group, fost presedinte al Consiliului de Administratie al OMV,
  • Ordinul National "Pentru Merit" - in grad de Comandor domnului ambasador Dr. Martin Eichtinger, ambasador al Republicii Austria la Bucuresti (2007 - 2010), in prezent director general pentru afaceri culturale si diplomatie publica in Ministerul Federal al Afacerilor Europene si Internationale,
  • si Ordinul "Meritul Industrial si Comercial" - in grad de Mare Ofiter domnului Dr. Gunter Geyer, director general al Wiener Stadtische, presedinte onorific al Vienna Insurance Group.

Decorarea a fost facuta la initiativa presedintelui Traian Basescu, precizeaza comunicatul.

Distinctiile au fost acordate in aceeasi zi in care premierul Victor Ponta a anuntat ca se va intalni, la Viena, cu managerul general al companiei OMV, Gerhard Roiss, cu care va discuta despre majorarea redeventelor.

Totodata, vineri, 1 februarie, intra in vigoare o ordonanta de urgenta a Guvernului privind introducerea unei taxe speciale pentru explotarea resurselor minerale, altele decat gazele naturale. Potrivit OUG, companiile care au activitati de exploatare si extractie a resurselor minerale, altele decat gazele naturale, sunt obligate la plata unei taxe speciale de 0,5% din venituri.

Domeniile in care se aplica noua taxa sunt: exploatarea forestiera, extractia carbunelui superior, extractia carbunelui inferior, extractia petrolului brut , extractia minereurilor feroase, extractia minereurilor de uraniu si toriu, extractia altor minereuri metalifere neferoase si alte activitati extractive.

Adica este o taxa in afara redeventelor care se aplica la tot ce insemna exploatare a resurselor minerale, altele decat gazele naturale. In acest caz, cel mai mare contributor ar urma sa fie OMV Petrom.