​Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat miercuri ca institutia pe care o conduce isi manifesta intreaga disponibilitate pentru a colabora cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, in ducerea la bun sfarsit in conditii de legalitate a procedurii de numire a procurorului general si a procurorului-sef DNA, informeaza Agerpres. Presedintele CSM a subliniat ca a luat act de preocuparea Comisiei Europene fata de "lipsa de transparenta" a acestei proceduri.

"Concomitent CE isi manifesta preocuparea si Consiliul a luat act de aceasta preocupare fata de lipsa de transparenta a procedurii de numire in functie a procurorului general si a procurorului sef DNA si ne manifestam intreaga disponibilitate institutionala pentru a colabora cu ministrul Justitiei in ducerea la bun sfarsit a acestei proceduri in conditii de legalitate si in considerarea dorintei de a ne asigura ca cei mai buni oameni ajung in aceste functii, oameni care indeplinesc anumite criterii, care au un anumit background profesional si care se bucura de integritate, de o buna reputatie", a declarat Oana Schmidt-Haineala, la CSM.

Presedintele CSM a subliniat ca in actualul cadru legal si constitutional, rolul pe care Sectia pentru procurori a CSM poate sa il joace este unul esential si intelege sa si-l asume in totalitate.

In raportul pe Justitie prezentat miercuri la Bruxelles, Comisia Europeana a notat negativ faptul ca au fost amanate numirile la varful Parchetului General si a DNA, subliniind "'necesitatea ca numirea unui nou procuror general si a unui nou procuror-sef al DNA sa fie atat un proces deschis si transparent, cat si unul in cadrul caruia sa fie alesi candidati avand competente specifice, integri si cu rezultate in actiunea anticoruptie".

Comisia mai arata ca primul proces de selectie a celor doi candidati, demarat de ministrul Justitiei Mona Pivniceru, "a fost initial grabit si nu a inspirat incredere corpului magistratilor. Ministrul Justitiei a prelungit ulterior termenele si a adus o serie de imbunatatiri procedurale, insa doar un numar restrans de candidati si-au depus candidatura. Cei doi candidati care au parcurs cu succes etapele acestui proces nu au reusit sa obtina avize favorabile din partea Consiliului Superior al Magistraturii si au fost respinsi, in cele din urma, de catre presedinte. Comisia considera ca prezentarea unui numar suficient de candidati de inalta calitate profesionala in cadrul unui proces deschis si transparent si, in masura posibilului, care sa primeasca girul CSM sunt elemente esentiale pentru asigurarea desemnarii unei conduceri in masura sa obtina increderea publicului".