Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) va fi inchis, a afirmat marti vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, potrivit Agerpres. El a adaugat ca lucrarile care au fost incepute se opresc la stadiul la care au fost gasite pe 31 decembrie 2012, repredate ca si amplasamente autoritatilor locale care le-au predat la minister, urmand a fi incadrate in alte programe de finantare pentru dezvoltarea locala.

Dragnea a mentionat ca in minister a fost realizata o analiza si ca aproximativ 200 de milioane de lei trebuie achitati, pana in prezent, pentru PNDI. Potrivit vicepremierului suma va fi esalonata in urmatorii trei ani.

"PNDI este un program foarte scump. (...) Am facut o analiza cu colegii mei din minister si decizia noastra a fost sa inchidem acest program, in perioada imediat urmatoare. Am rugat colegii din minister, respectiv pe secretarul de stat Iulian Matache, sa inceapa discutiile cu constructorii, sa vedem care sunt sumele pe care trebuie sa le achitam pentru lucrarile care au fost efectuate pana pe 31 decembrie 2012, urmand ca imediat dupa ce se incheie aceste discutii sa adoptam actul normativ necesar pentru a inchide acest program", a precizat Liviu Dragnea.

  • Liviu Dragnea: Prioritizam investitiile MDRAP, in 2013 nu vom mai incepe niciun santier nou   

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a mai anuntat marti ca in urmatoarele doua saptamani va finaliza prioritizarea investitiilor incepute, fara a deschide noi santiere in acest an. "Este nevoie de aceasta prioritizare. (...) In 2013 nu vom mai incepe niciun santier nou la nicio categorie de lucrari. In fiecare an asa s-a procedat. Erau lucrari incepute si s-au deschis alte santiere noi si s-a ajuns la un numar foarte mare care nu mai poate fi sustinut intr-un ritm normal", a afirmat, la Parlament, Liviu Dragnea.

El a precizat ca pentru finalizarea celor 3.464 de santiere deschise in prezent (apa-canalizare, drumuri, obiective sportive etc) este necesara suma de 4,659 miliarde lei, motiv pentru care in acest an nu vor mai fi deschise altele.

"Pentru aceste santiere avem prevazute 576 de milioane de lei. Santierele pe care le vom finaliza anul acesta vor fi postate pe site-ul MDRAP pana la sfarsitul anului, informatiile fiind actualizate la cel mult trei luni. (...) Prognoza noastra este ca la finalul anului 2016 am avea posibilitate sa inchidem aceste santiere. Speranta mea e ca incepand din 2014, si am vorbit cu primul-ministru, sa mai putem deschide alte santiere noi daca vedem ritmul finantarii si ca disciplina financiara este respectata", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a subliniat insa ca nu vor fi finantate, in acest an, salile de sport incepute in zona rurala, ci doar doua - trei obiective sportive mari care sunt foarte aproape de finalizare, cum este sala de sport de la Ploiesti si eventual inceperea studiului de fezabilitate pentru sala necesara lotului national de gimnastica.

Referindu-se la tinta de absorbtie in 2013 pentru fondurile europene, vicepremierul a estimat-o la aproximativ un miliard de euro.

"Din discutiile cu finantatorii internationali, Ministerul Finantelor si Ministerul bugetului se pare ca vom gasi un mecanism financiar pentru a sprijini autoritatile locale sa achite mare parte din arieratele pe care le au la aceasta ora in special catre firmele constructoare si nu numai", a mai spus Dragnea.

El a mai precizat ca reabilitarea termica a locuintelor va fi la un nivel mai scazut decat anul trecut pentru ca nu mai sunt alocate sume atat de mari pentru acest domeniu.

"Vrem sa facem publica situatia ca sa nu existe tentatia sa fie modificata pana la sfarsitul anului", a adaugat vicepremierul.

Liviu Dragnea a subliniat ca Guvernul are deja elaborat un act normativ care sa uneasca toate programele de finantare a programelor de dezvoltare locala "pentru ca in ultimii ani au fost mai multe ministere care au finantat acelasi tip de investitii".

El a adaugat ca printre obligatiile asumate de Romania pe plan european se numara cea care vizeaza alimentarea cu apa si canalizare pana in 2018 a tuturor localitatilor rurale, in caz contrar existand riscul de a plati amenzi.

"Dar eu sunt absolut convins ca odata prioritizate investitiile si odata stranse intr-un singur program vom elimina acest risc", a incheiat Dragnea.

  • Liviu Dragnea are in vedere schimbarea conducerilor unor institutii din subordinea MDRAP

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a mai afirmat marti ca are in vedere schimbarea conducerilor unor institutii pe care le are in subordine.

"M-au nemultumit foarte multe lucruri din activitatea acestor structuri, dar dupa ce se va termina controlul la Inspectoratul de Stat in Constructii - si sper sa se termine cat mai repede - o sa inceapa controlul si la aceste institutii", a declarat Dragnea, potrivit Agerpres.

Referitor la Inspectoratul de Stat in Constructii acesta a spus ca vrea sa vada exact ce s-a intamplat acolo.

"Nu au fost foarte cuminti si vrem sa vedem exact ce s-a intamplat acolo, pentru ca a fost un incident acum vreo trei saptamani, niste sesizari din partea unor cetateni si pentru ca o parte spunea ceva, o parte altceva, am dispus Corpului de control sa faca acolo un control foarte serios. Daca vor gasi elemente care sa solicite extinderea controlului si pe alte activitati din cadrul acestei institutii o sa le aprob imediat", a adaugat ministrul Dragnea.