Premierul Victor Ponta a afirmat ca, cel mai probabil, in raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, care ar urma sa fie dat publicitatii miercuri, vor fi critici legate de activitatea altor institutii si nu a Executivului, avand in vedere ca toate cele 11 puncte care tin de Guvern, discutate cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au fost indeplinite, transmite Agerpres.

"Guvernul a publicat un raport public referitor la acele faimoase 11 puncte pe care le-am discutat cu presedintele Comisiei (Europene - n.r.), cu domnul Barroso, anul trecut, in vara. Am publicat lucrul acesta pentru ca, practic, toate cele 11 puncte, fara exceptie, au fost indeplinite. Eu vorbesc despre ceea ce este in sarcina Guvernului, iar decizia mea politica - maine (miercuri - n.r.) o sa vedem si raportul Comisiei - decizia mea politica ca prim-ministru este ca Guvernul sa continue toate eforturile pentru a imbunatati acele puncte care tin de Guvern. Cel mai probabil, vor fi critici legate de activitatea altor institutii, dar eu am vrut chiar de astazi sa fie foarte clar ca ceea ce tine de Guvern noi am facut", a declarat Victor Ponta, marti, la Palatul Parlamentului, intrebat ce asteptari are in legatura cu raportul privind MCV.

Premierul a adaugat ca lunea viitoare, pe 4 februarie, cand se va intalni cu Jose Manuel Barroso, va vorbi despre cele 11 puncte si a adaugat ca anticipeaza ca in raportul MCV vor fi si critici la adresa Romaniei.

"Ca intre timp apar probleme la alte institutii ale statului, daca vorbim strict de CSM, spre exemplu, am spus foarte clar: acolo Guvernul nu are absolut nicio legatura, iar din acest motiv am fost prezent la Sectia de procurori, daca voi fi invitat de Sectia de judecatori in egala masura voi merge, si atitudinea mea fata de CSM este exact de respectare a independentei. In rest, ca sunt batalii interne in CSM asta nu poate fi reprosat Guvernului si nu cred ca cineva obiectiv si serios poate sa o faca", a completat Ponta.

In opinia premierului, este mai bine ca raportul MCV va fi prezentat de Comisia Europeana, exact in forma redactata la Bruxelles.

"Asa, intr-un fel amar, eu cred ca e mai bine, pentru ca de fiecare data apareau numai in anumite medii de presa. Apareau la prieteni ce era mai rau si dupa ce aparea raportul rezulta ca nu e chiar adevarat, asa incat de data aceasta Comisia s-a asigurat sa nu mai cititi pe tot felul de adepti ai dnei Macovei. Mai bine asa. Eu am informatiile oficiale (n.r. - referitoare la raport) la care are acces si presedintele, si eu, si ministrul de Externe, dar nu de la noi erau sursele", a subliniat Victor Ponta.

Premierul a mentionat ca Mecanismul de Cooperare si Verificare nu se va ridica pentru Romania, ci se va extinde, sub o alta forma, la toate tarile membre ale UE, "ceea ce este mult mai corect". "Nu poti sa il tii doar la Bulgaria si la Romania. De exemplu, Croatia, care intra dupa noi (in UE - n.r.), nu are un asemenea mecanism. Dar inteleg ca intentia de perspectiva a Comisiei este de a avea un mecanism valabil pentru toata tarile. Noua ni se cer niste lucruri care nu se respecta in alte tari mai vechi ale UE si atunci tratamentul egal cred ca este intotdeauna solutia cea mai buna", a aratat premierul.

CE va prezenta miercuri raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV.

Colegiul comisarilor va adopta miercuri raportul pe justitie din cadrul MCV, care va analiza progresele realizate in ultimele sase luni in ceea ce priveste cele zece recomandari incluse in precedentul document. Raportul din cadrul MCV va include si precizari legate de legea privind Statutul deputatilor si senatorilor adoptata saptamana trecuta de plenul Parlamentului roman.

Comisia Europeana a renuntat in acest an la practica anterioara de a trimite varianta finala a raportului la Bucuresti, pentru ultimele ajustari de comun acord cu autoritatile romane, ca sa evite scurgerea in media a documentului inainte de prezentarea sa oficiala.