Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, ar putea sa se intalneasca cu omologul portughez pentru a discuta despre achizitia avioanelor multirol. "Am facut o noua solicitare catre portughezi pentru a clarifica si acest subiect. Cred ca o sa ma si vad in scurt timp cu ministrul apararii din Portugalia", a declarat marti, la Parlament, Mircea Dusa, citat de Agerpres.

El a spus ca atunci cand partea romana va "bate palma" cu ofertantii legat de achizitia avioanelor multirol vor fi si banii pentru plata primei transe, chiar daca procedura se va desfasura in cursul anului.

"Daca pana acum exista o strategie de dotare cu avioane multirol noi, sigur ca in analizele facute chiar de domnul presedinte al Comisiei de la Senat (n.r. - Corneliu Dobritoiu) si cel care a condus destinul acestui minister anul trecut, dupa o analiza serioasa facuta, s-a propus o alta strategie, aceea de inzestrare a Armatei Romane cu F-16 vechi. Noi am discutat si cu alte state care detin asemenea capabilitati si pana la urma o sa continuam negocierile cu partea portugheza, dar am avut o discutie si cu alte state. In momentul in care vom avea palma batuta pe acest subiect, adica va exista o cheltuiala certa, chiar daca va fi in cursul acestui an, vom avea si banii pentru plata primei transe legat de achizitia avioanelor multirol astfel incat sa putem asigura politia aeriana. In primul semestru al acestui an, vom face demersurile necesare... eu am discutat, a discutat si domnul Dobritoiu anul trecut, cu cei care detin aceste capabilitati pentru a incepe inzestrarea Armatei Romane. Trebuie sa trecem de la stadiul de programe si strategii de aparare la fapte si la obiective concrete", a aratat Mircea Dusa.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, saptamana trecuta, ca proiectul de buget pe 2013 nu prevede sume pentru achizitionarea de avioane F16, avand in vedere ca Romania si Portugalia nu au semnat inca un acord in acest sens, dar cand un asemenea document va exista, Guvernul va aloca banii necesari.

"In ce priveste avioanele F 16, ca orice alta prevedere bugetara, pentru a fi inclus in buget este nevoie de un act normativ. Deci, eu nu pot sa pun in buget ceva ce inca nu exista, adica un acord, sa spun ferm o lege privind validarea acordului respectiv de vanzare-cumparare de avioane. Cand acest act normativ va exista, consecintele sale bugetare vor fi evidentiate", a explicat Liviu Voinea.

Fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, declara pe 23 septembrie 2012 ca Romania ar putea plati in jur de 600 de milioane de dolari, in cinci ani, pentru 12 avioane de tip F-16 achizitionate la mana a doua din Portugalia, iar prima transa pe care statul roman ar trebui sa o plateasca in 2013 ofertantilor este de 70 de milioane de dolari.