Creatorul de moda Catalin Botezatu este audiat luni seara, la DIICOT, in dosarul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, au declarat surse apropiate anchetei pentru Mediafax. Sursele citate nu au precizat in ce calitate a fost chemat Botezatu la audieri.

Vineri, creatorul de moda a negat, intr-o declaratie pentru Mediafax, orice implicare a sa in cazul vanzarii a doua dintre cele sapte tablouri furate in octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam: "Nu stiu despre ce este vorba. Nu am nicio legatura cu ce s-a intamplat si nu am nicio legatura cu asa ceva. Intreaga presa a sarit pe mine, cand mai bine ar fi fost sa ia legatura cu organele abilitate, respectiv Parchetul. Este vorba despre imaginea mea, care are de suferit daca numele meu este adus nejustificat in asemenea scandal. Daca un cunoscut al meu sau un fost colaborator face ceva, nu inseamna ca eu am vreo vina sau sunt implicat. Repet, nu sunt implicat in asemenea actiune", a sustinut Botezatu.

Un asistent al lui Catalin Botezatu ar fi vrut sa vanda in Romania, unui evaluator, doua dintre cele sapte tablouri furate in octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, insa tranzactia nu a mai avut loc intrucat expertul a vazut despre ce lucrari este vorba. In motivarea deciziei Judecatoriei Sectorului 5 de arestare preventiva a celor trei romani suspectati de furtul tablourilor de la muzeul Kunsthal din Rotterdam se arata ca un asistent al lui Catalin Botezatu, impreuna cu un cetatean moldovean, ar fi incercat sa evalueze si sa vanda doua tablouri unui evaluator pe nume Dinescu.

Potrivit anchetatorilor, cele doua persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, iar dupa ce acesta le-ar fi evaluat si ar fi constatat ca sunt originale, a refuzat sa le cumpere. Evaluatorul a fost pus sub invinuire in acest dosar, au precizat anchetatorii, citati in motivarea instantei. Totodata, anchetatorii au aratat ca cei trei barbati arestati ar fi fost denuntati procurorilor de o fosta iubita a unuia dintre acestia. Conform sursei citate, exista trei fotografii cu cei trei pe cand vizitau muzeul Kunsthal din Rotterdam.

O echipa de politisti si un procuror olandez au fost delegati in Romania pentru a participa la ancheta legata de furtul unor tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam de catre mai multi romani, a anuntat, joi, seful Politiei Romane, Petre Toba.

Seful Politiei Romane a precizat, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu secretarul general Interpol, ca in acest caz, considerat cel mai mare furt de tablouri din istorie, s-au facut perchezitii si s-au audiat mai multe persoane, ancheta fiind in plina desfasurare. Petre Toba a precizat ca exista indicii ca la furt au participat mai multe persoane, pana in prezent fiind arestati doar trei autori, Eugen Darie, Radu Dogaru si Mihai Alexandru Bitu. Despre cei trei se stie ca locuiau de mai multi ani pe teritoriul Olandei si erau cunoscuti ca facand parte din randul hotilor.

  • 7 tablouri, furate in luna octombrie de la muzeul Kunsthal din Rotterdam

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, anunta atunci politia olandeza. Operele sustrase sunt "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Politia i-a interogat atunci pe posibilii martori si a examinat imaginile video inregistrate de sistemul de securitate al muzeului. Trei dintre suspecti - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala, iar in 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Decizia a fost contestata de cei trei la Tribunalul Bucuresti, care judeca vineri recursurile lor.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru au fost arestati pentru modul organizat in care au actionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat strain si pentru marimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, a aratat instanta Judecatoriei Sectorului 5 in motivarea deciziei.

Potrivit documentului citat, "in cursul anului 2012, inculpatii, impreuna cu alte persoane, s-au asociat in vederea savarsirii de infractiuni si au sprijinit membrii gruparii sa sustraga in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un numar de sapte tablouri de mare valoare (printre care se numara tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat partii vatamate Fundatia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro".