Agentia Nationala de Integritate va primi atributii sporite in ce priveste combaterea conflictului de interese la fonduri europene, initiativa urmand sa fie discutata saptamana viitoare in sedinta de guvern, a anuntat premierul Victor Ponta, intr-un interviu pentru HotNews.ro. "Este o initiativa comuna a ANRMAP, ministerul fondurilor europene si ANI, care va fi prezentata saptamana viitoare in guvern, prin care controlul ex-ante, controlul dinainte de a se atribui un anumit proiect pe fonduri europene, controlul de conflict de interese, va fi facut de catre ANI printr-o baza dedate si un sistem pe care-l vom agrea cu Comisia Europeana" a explicat primul ministru. Declaratia a fost facuta in contextul in care unii parlamentari liberali (Gigi Becali, Sorin Rosca Stanescu) au propus desfiintarea ANI.

  • Ponta: "Amnistiile sunt lucruri mult mai complicate, tin de politica penala, de semnalul dat societatii. Si eu cred ca, in acest moment, nu este cazul sa dai un semnal ca cei care au comis fapte penale si sunt condamnati pot fi iertati"

Intrebat in ce mod va fi afectat raportul de tara al Comisiei Europene de actiunile unor parlamentari liberali, care cerut desfiintarea ANI, au incercat sa modifice statutul parlamentarilor astfel incat deciziile ANI sa fie supuse ulterior cenzurii Parlamentului sau au anuntat ca vor propune amnistierea unor fapte penale pe motiv de suprapopulare a penitenciarelor, Victor Ponta a declarat ca declaratiile politice nu afecteaza raportul de tara, ci deciziile politice. Premierul a precizat ca propunerile care puteau afecta activitatea ANI au fost respinse si a mai spus ca se opune ideii de amnistiere a unor fapte penale, lansate de senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu.

  • Fiecare parlamentar are voie si nu trebuie sa-l cenzurez eu ce opinii si ce initiative are. (...) Raportul de tara este o chestie foarte serioasa care nu poate fi afectata de declaratia unui parlamentar sau altuia, poate fi afectata de decizia politica luata de Parlament. Acele propuneri care riscau sa afecteze buna functionare a ANI n-au fost adoptate de Parlament si ma bucur. Ceea ce poate sa afecteze este decizia politica, iar decizia a fost foarte clara.
  • Dupa cum probabil o sa aflati foarte curand, ANI va primi niste atributii sporite in ceea ce priveste combaterea conflictului de interese la fonduri europene. (...) Este o initiativa comuna a ANRMAP, ministerul fondurilor europene si ANI, care va fi prezentata saptamana viitoare in guvern, prin care controlul ex-ante, controlul dinainte de a se atribui o anumita proiect pe fonduri europene, controlul de conflict de interese, va fi facut de catre ANI printr-o baza dedate si un sistem pe care-l vom agrea cu Comisia Europeana.
  • Argumentul e valid, solutia nu e buna. Amnistiile sunt lucruri mult mai complicate, tin de politica penala, de semnalul dat societatii. Si eu cred ca in acest moment nu este cazul sa dai un semnal ca cei care au comis fapte penale, sunt condamnati pot fi iertati. Amnistiile tin mai degraba de perioade politice, de...Eu nu cred ca asta este solutia, ma opun ideii. PSD nu va sustine, nu stiu daca PNL il va sustine. Pana la urma, fiecare deputat si senator e destul de independent. Alta sanctiune la un moment dat decat a fost cu domnul Stan, sa-l scoti din partid, conforma Constitutiei  nu ai, nu -si poate pierde mandatul.