Cursurile au fost suspendate vineri in 96 de unitati de invatamant, dintre care 66 in judetul Vaslui, 25 in Galati, patru in Iasi si una in Bacau, a anuntat Ministerul Educatiei.

Potrivit datelor transmise de inspectoratele scolare judetene, vineri, pana la ora 13.00 erau afectate din cauza ninsorii si a viscolului 96 de unitati de invatamant din patru judete. "Astfel, in judetele Vaslui si Galati, cursurile au fost suspendate in 66, respectiv 25 de scoli, in timp ce in judetele Bacau si Iasi s-a decis suspendarea activitatii instructiv-educative in 5 unitati scolare (Bacau - 1, Iasi - 4). Numarul total de elevi si prescolari aflati in situatia de a nu frecventa cursurile, astazi, 25 ianuarie, este de 10.113", precizeaza Ministerul Educatiei intr-un comunicat de presa, citat de Mediafax.

Potrivit Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, inspectoratele scolare judetene pot lua decizia de a suspenda activitatea acolo unde conditiile meteo-climatice nefavorabile o impun. Cursurile neefectuate vor fi recuperate ulterior, dupa un grafic propus de scoli si aprobat de inspectoratele scolare judetene.

Administratia Nationala de Meteorologie va mentine codul portocaliu de viscol pana vineri la ora 20.00, iar ulterior va anunta codul galben de vant puternic in Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Arges, Mehedinti, Dolj, Olt, precum si in alte zone din Dobrogea si Muntenia.

Tot pana vineri seara, la ora 20.00, va fi mentinut si codul galben de viscol anuntat anterior in judetele Suceava, Botosani, Harghita, Covasna, Braila, Tulcea si, partial, Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Brasov si Dambovita.

"Cele doua mesaje raman in vigoare pana la ora 20.00 dupa care, pana la ora 4.00 dimineata, va fi cod galben pentru vant puternic, desi cantitatea de zapada va fi destul de mica in comparatie cu ce este astazi", a anuntat directorul ANM, Ion Sandu.

Initial, codul galben de vant puternic va fi anuntat pentru Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Arges, Dambovita, iar ulterior, in jurul orei 4.00, sambata, va fi lansat un al doilea mesaj de cod galben, pentru Mehedinti, Dolj, Olt, precum si in alte zone din Dobrogea si Muntenia, pana la Vrancea si Galati.

De la ora 14.00, sambata, pana duminica dimineata vor fi sub cod galben Muntenia, Dobrogea, Bacau, Vaslui, Buzau, Vrancea, Galati, pentru vant puternic. Exista insa posibilitatea ca, in acest interval, Vrancea si Buzau sa intre din nou sub cod portocaliu.