Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau sa dea foc tablourilor din cauza situatiei generate, au spus reprezentantii DIICOT, vineri, la Tribunalul Bucuresti, precizand ca exista o interceptare in acest sens. Unul dintre arestatii pentru furtul picturilor din Olanda, Eugen Darie, a declarat judecatorilor ca a fost de doua ori la muzeul de unde s-au sustras picturile, dar ca a fost interesat de statuetele de bronz si alte obiecte, afirmand ca este nevinovat in ceea ce priveste furtul operelor de arta.

UPDATE Cei trei romani acuzati de implicare in furt raman in arest, judecatorii Tribunalului Bucuresti respingand, vineri, recursul acestora.

In fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, procurorul DIICOT a aratat Radu Dogaru a afirmat intr-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui sa le ardem".

Procurorul a afirmat ca Dogaru nu a putut justifica, in declaratia sa, care erau obiectele despre care se discuta in acea convorbire, totodata aratand ca acesta a adus doua tablouri, de Henri Matisse, Paul Gaugain, la expertul Mariana Dragu.

La inceputul sedintei, procurorul a solicitat ca audierile sa fie secrete, insa instanta de judecata a respins cererea acuzarii, iar cei trei arestati - pentru furtul a sapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 - s-au prevalat de dreptul la tacere.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru au fost arestati pentru modul organizat in care au actionat, pentru comiterea jafului pe teritoriul unui stat strain si pentru marimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, a motivat instanta Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, care a admis in 21 ianuarie propunerea DIICOT.

Potrivit decizie, "in cursul anului 2012, inculpatii, impreuna cu alte persoane, s-au asociat in vederea savarsirii de infractiuni si au sprijinit membrii gruparii sa sustraga in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un numar de sapte tablouri de mare valoare (printre care se numara tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat partii vatamate Fundatia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro".

Decizia Judecatoriei a fost contestata la Tribunalul Capitalei, care a judecat, vineri, recursul celor trei.

Avocatii arestatilor: Nu sunt dovezi ca ei au avut picturile

Unul dintre arestatii pentru furtul picturilor din Olanda, Eugen Darie, a declarat judecatorilor ca a fost de doua ori la muzeul de unde s-au sustras picturile, dar ca a fost interesat de statuetele de bronz si alte obiecte, afirmand ca este nevinovat in ceea ce priveste furtul operelor de arta.

Intrebat de judecatori ce tangente are cu arta, Eugen Darie a spus ca "niciuna" si ca a fost la muzeu doar din curiozitate.

Acesta a declarat ca, prima oara cand a fost, a vazut doar statuete de bronz si alte obiecte, mai putin tablouri, nefiind interesat.

Intrebat cu ce ocazie a fost si a doua oara la acelasi muzeu, Darie a precizat ca a doua oara s-a gandit sa-i faca o "surpriza placuta" prietenei sale printr-o invitatie la muzeu, respectiv acelasi muzeu la care mai fusese.

Eugen Darie le-a spus judecatorilor ca nu stie unde sunt tablourile, afirmand ca este nevinovat.

Intrebat de judecatori cu ce ocazia a ajuns la un muzeu in Rotterdam, acesta a aratat ca a fost in Olanda "doar in vizita" si a stat acolo cateva luni. El a mentionat ca a lucrat ca sofer in perioada sederii in aceasta tara.

La randul sau Alexandru Bitu, alt arestat in acest caz, a sustinut ca este nevinovat si ca a fost implicat involuntar in "aceasta chestie".

Acesta a admis in fata judecatorilor ca a purtat niste discutii telefonice in legatura cu niste obiecte de arta, de valoare, dar cand a fost intrebat de judecatori despre ce obiecte era vorba, Bitu s-a blocat, spunand ca nu stie despre ce obiecte de arta discuta.

Judecatorii au insistat, in final Bitu a declarat ca nu stie unde sunt si ca nu a vazut niciodata tablourile pentru care este cercetat.

Al treilea arestat in cazul furturilor tablorilor, Radu Dogaru, a sustinut, in fata judecatorilor, ca este nevinovat si ca el nu avea nevoie de vreo persoana care sa intermedieze legaturi cu persoane din domeniul artei.

Intrebat de judecatori, Dogaru a recunoscut, dupa o mica ezitare, ca a fost condamnat in Franta pentru furtul unui autoturism.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru au fost arestati pentru modul organizat in care au actionat, pentru comiterea jafului pe teritoriul unui stat strain si pentru marimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, a motivat instanta Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, care a admis in 21 ianuarie propunerea DIICOT.