​Premierul Victor Ponta a declarat joi, de la Iasi, ca in acest moment nu exista o solutie de finantare pentru autostrada Iasi- Tg. Mures, care ar urma sa lege Moldova de Transilvania insa o astfel de autostrada ar fi deosebit de utila astfel incat daca ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, sau oricine altcineva gaseste o solutie de finantarea intr-un parteneriat public - privat, se va bucura de intrega sustinere a prim-ministrului. In aceeasi situatie se afla si autostrada Sudului si autostrada Transilvania.​

Declaratii Victor Ponta:

  • Bucuresti - Iasi, coridorul 9 se finanteaza in perioada de 2014 - 2020 din fonduri structurale.
  • Nici din bugetul de stat (nu poate fi finantata autostrada Iasi - Tg. Mures - n.red.) pentru ca nu avem sumele necesare.
  • Exista un studiu de prefezabilitate legate de o autostrada care ar fi extrem de necesara si de utila, si anume autostrada Iasi- Tg. Mures, care ar uni Moldova de Transilvania, pentru care si dl Fenechiu si dvs si oricine reuseste sa gaseasca o solutie de finantare, eu nu doar ii multumesc si il sustin in totalitate.
  • In acest moment nu avem solutia de finantare. Dl Fenechiu dinainte de a fi ministru, si cred ca si dl Adomnitei si toti cei de aici de la Iasi si din Moldova sustin acest proiect, si il sustin si eu daca dl Fenechiu sau oricine altcineva gaseste o o solutie de finantarea intr-un parteneriat public - privat, intr-o concesiune, repet , merita toate felicitarile.
  • Mai sunt si alte proiecte, autostrada Sudului, iarasi nu avem finantarea pentru ea.
  • De Pitesti - Craiova, dl Zgonea si cu mine ne ocupam personal sa gasim investitori, pentru ca e vorba si de zone pe care le reprezentam politic, oamenii de acolo ne-au votat.
  • Ce avem finantare  - coridorul 4, coridorul 9 - , e in regula, acolo e UE si e foarte bine.
  • Ceea ce am luat acum proiect personal, ca prim-ministru, Comarnic - Brasov, de fapt Bucuresti-Brasov pentru ca e o intreaga autostrada acolo, din care e facuta doar prima bucata.
  • Pentru fiecare zona a tarii, de exemplu stiu ca dl Boc spune foarte des despre Bechtel, despre autostrada Transilvania, care e foarte importanta, pentru care nu a gasit o solutie cand a fost prim-ministru dar daca gaseste acum ca primar il laud pe dl Boc.
  • In acest moment, pe marile proiecte de infrastructura pe unele avem finantare din fonduri europene, pe altele mai mici avem finantare de la bugetul de stat si oricine reuseste sa gaseasca un proiect viabil de finantarea in parteneriat public - privat, merita toate laudele noastre.
  • Pentru toate autostrazile e nevoie de sume mari, mai ales pentru autostrazile care trec muntii. Daca e vorba de Iasi - Tg Mures, evident trebuie sa treci peste munte, nu se compara ca si preturi de realizat cu Craiova-Pitesti, care e peste campie, sau cu Alexandria - Bucuresti. In acest moment nu avem un studiu de fezabilitate definitivat.