"De cate ori merg la muntele Athos, descopar ca ideologia nationalista a calugarilor romani de acolo depaseste in aberatie protocronismul din vremea lui Ceausescu. La principalul schit romanesc, Prodromou, monahii mai luminati le explica pelerinilor ca - pe langa faptul ca franc-masonii si evreii controleaza nu doar planeta in general, ci pana si Sfantul Munte, ceea ce ar explica situatia inferioara a schimnicilor romani de acolo - romanii sint o rasa unica pe care doar pizma celorlalti a tinut-o pina acum intr-o mediocritate fortata. Pe scurt, calugarii romani de la muntele Athos se inchina protocronic", scrie Dan Alexe intr-un reportaj difuzat de Radio Europa Libera.

Nota Redactiei:Proiectul de buget pentru 2013 publicat de Ministerul Finantelor prevede finantarea Schitului romanesc Prodromu de la Muntele Athos cu 1.100.000 lei (din bugetul Secretariatului General al Guvernului), o suma in crestere cu 0,92% fata de 2012.

Fragmente din reportajul lui Dan Alexe:

"In perioada de glorie a comunismului naționalist din România, protocronismul, acel curent pseudo-academic încurajat odinioară în mod oficial, le spunea românilor ca stramosii lor au fost o rasa aparte si ca pe teritoriul României de azi s-au produs cele mai mari salturi calitative din istoria omenirii, ca aici a fost descoperit focul, a fost inventata roata si domesticit calul.

La muntele Athos am aflat insa ca protocronismul actual nu mai rabda nici macar ca in detalii românii sa fi invatat ceva de la altcineva. La Athos, dintr-o discutie cu invatati calugari si pelerini, am aflat ca nu limba româna vine din latina, ci ca, dimpotriva si exact invers, latina ar fi o varianta corcita de româna.

Rationamentul, asa cum mi l-a rezumat unul din cei mai distinsi calugari din Sfântul Munte, in aplauzele pelerinilor, e urmatorul: Roma, asa cum ne spune propria ei traditie, a fost fondata de troieni; troienii erau niste traci, deci un fel de daci; fondatorii Romei nu erau asadar decit o mâna de daci care si-au dus limba cu ei in Italia, asa incât atunci cand Traian s-a intors sa cucereasca Dacia, el si latinii lui corciti au descoperit ca dacii vorbeau aceeasi limba ca ei, numai ca mult mai curata. De-aia cele doua popoare au fuzionat asa usor, insa limba vorbita de unii si altii era cam aceeasi. Asa incat, nu româna vine din latina, ci, invers, dacii i-au invatat latina pe legionarii lui Traian.

Revenit in România dupa ametitoarea initiere, am aflat ca exista un intreg curent subteran de compatrioti care adera la aceste fantasmagorii oculte. Edituri, precum Orfeu in Bucuresti, sau Obiectiv in Craiova, publica sau re-publica pe banda rulanta carti cu titluri precum Dacia – Tara Zeilor, Sistemul Sumerian al Limbii Române, sau Ramania (de la Ramayana indiana) – Paradisul Regasit… Aceasta din urma poarta de altfel pe coperta mentiunea ca “Dacii zburau cu nave spatiale”!…"