In bugetul Ministerului Transporturilor pe anul 2013 va fi cuprinsa si o suma de 850 de milioane de lei ce va fi "utilizata cu prioritate pentru plata obligatiunilor CFR catre bugetul general consolidat", se arata in proiectul de lege a bugetului de stat pe anul 2013. In plus, din bugetul aprobat Ministerului Transporturilor, la capitolul "subventii pentru transportul de calatori cu metroul" se precizeaza ca se suporta si subventiile aferente lucrarilor executate si neplatite in anul 2012.

In anul 2013, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanta cu prioritate acele lucrari de investitii/activitati noi sau in continuare, aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, se mai arata in proiectul care va fi dezbatut marti intr-o sedinta speciala de Guvern.

In plus, potrivit proiectului de lege, "se interzice finantarea lucrarilor de investitii noi daca nu sunt asigurate surse de finantare a lucrarilor de investitii/activitati in continuare, astfel incat sa se respecte graficele de executie/termenele de punere in functiune, sau datele de finalizare a proiectelor aflate in implementare".

In ceea ce priveste Ministerul Transporturilor, proiectul de lege de buget prevede urmatoarele articole specifice:

  • Art.29. - (1) In bugetul Ministerului Transporturilor pe anul 2013, la capitolul 84.01 "Transporturi", titlul 51 "Transferuri intre unitati ale administratiei publice", alineatul "Intretinerea infrastructurii feroviare publice" este cuprinsa suma de 850.000 mii lei pentru Compania Nationala de Cai Ferate 'C.F.R.' S.A., suma care va fi utilizata cu prioritate pentru plata obligatiilor catre bugetul general consolidat.
  • (2) Se autorizeaza Ministerul Transporturilor ca pe parcursul intregului an sa introduca subdiviziuni ale clasificatiei bugetare, in vederea asigurarii fondurilor aferente investitiilor pentru realizarea proiectelor de importanta nationala, care asigura integrarea Romaniei in sistemul de transport feroviar european, finantate de la bugetul de stat, prin redistribuire, in conditiile prezentei legi si a Legii nr.500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia majorarii capitalului social aferent participarii statului, potrivit legii, la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori 'C.F.R. Calatori' - S.A.. Utilizarea fondurilor se face numai dupa parcurgerea procedurilor in domeniul ajutorului de stat, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.117/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 137/2007.
  • Art.30. - Din bugetul aprobat Ministerului Transporturilor, la capitolul 84.01 "Transporturi", articolul "Subventii pentru transportul de calatori cu metroul", se suporta si subventiile aferente lucrarilor executate si neplatite in anul 2012.
  • Art.31. - In bugetul Ministerului Transporturilor la capitolul 84.01 "Transporturi", titlul 51"Transferuri intre unitati ale administratiei publice" alineatul 51.01.01"Transferuri catre institutii publice" este cuprinsa si suma de 5.000 mii lei pentru achizitionarea unui elicopter de catre scoala Superioara de Aviatie Civila.

Bugetul de stat se stabileste la venituri in suma de 98.182,6 milioane lei, iar la cheltuieli in suma de 116.359,3 milioane lei, cu un deficit de 18.176,7 milioane lei, se arata in proiectul Bugetului pe 2013.

Seful Misiunii Fondului Monetar International Erik de Vrijer, s-a intalnit luni dimineata cu ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, pentru a discuta forma finala a proiectului bugetului de stat pe 2013. Premierul a precizat, la sfarsitul sedintei USL, ca au fost aprobate liniile principale privind bugetul pe 2013 si ca toate elementele tehnice urmeaza sa fie finalizate de ministerele de resort. Totodata, premierul a anuntat ca marti va avea loc o sedinta speciala a Guvernului pentru aprobarea masurilor premergatoare adoptarii bugetului de stat si al asigurarilor sociale.

CFR - Datorii de peste 2,1 miliarde de lei in luna decembrie 2012

HotNews.ro a scris la inceputul lunii decembrie 2012 datoriile totale ale CFR SA s-au redus cu 65,54%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand CFR SA inregistra datorii totale de 5.552.773 mii lei, se arata intr-un comunicat al companiei. In primele 10 luni ale acestui an, compania si-a redus cheltuielile cu 15,65%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, de la 2.498.325 mii lei, la 2.107.288 mii lei si a inregistrat un profit de 58.463 mii lei, fata de aceeasi perioada a anului 2011 cand inregistra o pierdere de 18.163 mii lei.