Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, duminica seara, ca autoritatile romane ar fi putut gestiona altfel situatia in cazul celui de-al doilea cetatean roman mort in Algeria daca ar fi fost informate ca acesta avea o problema de sanatate "serioasa", care ii punea viata in pericol. Titus Corlatean a afirmat ca MAE a anuntat decesul celui de-al doilea roman atunci cand a avut aceasta informatie "confirmata si certificata", potrivit Mediafax.

"Am confirmat astazi, cand am avut informatia certificata de la autoritatile algeriene. Sambata am aflat ca a fost eliberat, printr-o operatiune a armatei algeriene, intr-un grup mai larg, de 20 de cetateni si ca ar fi internat in spital. Aceasta informatie a fost confirmata ulterior, inclusiv aseara (sambata seara -n.r.) am aflat pe sursa occidentala ca era in spital. Ce am regretat a fost ca informatia care ne-a fost furnizata nu a fost completa si nu ni s-a spus ca exista o problema de sanatate serioasa, care i-ar putea pune in pericol viata, pentru ca daca stiam altfel gestionam, inclusiv comunicarea cu familia", a afirmat Corlatean, referindu-se la cel de-al doilea roman care si-a pierdut viata in Algeria.

In ceea ce priveste modul in care MAE a comunicat in situatia crizei ostaticilor din Algeria, Corlatean a spus ca in astfel de situatii exista anumite proceduri, pe care ministerul le-a respectat: "Sunt niste proceduri si limite in astfel de situatii de criza si lucruri care nu trebuie spuse pentru a nu pune in pericol vietile celor tinuti prizonieri si noi le-am respectat".

Doi romani si-au pierdut viata in urma atacului terorist din Algeria, in timp ce alti trei s-au salvat. Sambata, premierul Victor Ponta si ministrul Titus Corlatean au anuntat ca un roman a fost ucis in Algeria, in timp ce alti patru au supravietuit si sunt in siguranta. Premierul spunea ca trei dintre cetatenii romani sunt in custodia autoritatilor romane si, in cel mai scurt timp, vor ajunge in tara, iar al patrulea urmeaza sa fie preluat de autoritatile romane si, ulterior, va urma aceeasi procedura. Toaodata, Titus Corlatean anuntase ca operatiunea din Algeria s-a incheiat.

Duminica dupa-amiaza, reprezentantii MAE au anuntat ca un al doilea cetatean roman a decedat in urma conflictului terorist din Algeria.

Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a precizat ca barbatul fusese grav ranit si a murit la spital. Cazanciuc a mai spus ca ministerul isi exprima profunda dezamagire pentru faptul ca autoritatile alegeriene nu informat corect, concret si la timp despre situatia celui de-al doilea roman mort in urma atacului din Algeria.

Cei doi romani care si-au pierdut viata in Algeria sunt din judetul Prahova, respectiv din Barcanesti si Ploiesti.