Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a anuntat convocarea pentru luni, la ora 9:00, a Consiliului de Planificare a Apararii, urmand sa se analizeze posibilitatile participarii Romaniei la misiunea din Mali, ce vor fi ulterior prezentate in sedinta CSAT. "Romania isi onoreaza responsabilitatile pe care le are si in cadrul NATO, si in cadrul UE, pe linie de aparare. Eu, de altfel, maine la ora 9:00 am convocat Consiliul de Planificare a Apararii. Vom analiza posibilitatile Armatei Romane la o noua misiune, pentru ca aceasta ar fi o noua misiune, dar o hotarare in acest sens se va lua in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Noi vom prezenta maine, vom face analiza unor variante de participare, dar hotararea va fi luata in CSAT", a afirmat Dusa, duminica seara, la Antena 3, potrivit Agerpres. Dusa a precizat ca o eventuala implicare a Romaniei la misiunea din Mali ar viza, mai degraba, partea de instruire, de pregatire sau de asistenta tehnica.

UPDATE (ora 21:33): Mircea Geoana, fost ministru de Externe: "Convocarea CSAT abia in data de 5 februarie este foarte intarziata. Situatia este suficient de severa, iar deciziile cu privire la o eventuala participare militara a Romaniei in Mali impun convocarea de urgenta a CSAT. O situatie exceptionala impune o masura exceptionala". (sursa: Mediafax)

Si premierul Victor Ponta a afirmat, sambata, ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre posibila prezenta a Romaniei in Mali si a precizat ca aceasta tema va fi discutata la sedinta CSAT, convocata pentru data de 5 februarie.

"Vom discuta in cadrul sedintei CSAT care are loc in cateva zile si vom lua decizii, si concrete, dar decizia de principiu este o decizie a tuturor responsabililor politici din Romania, presedinte, Guvern. (...) Acolo nu este un conflict al Frantei cu cineva, ci este o operatiune asumata de Franta si de Uniunea Europeana, de combatere a unor pericole iminente de extremism si terorism. Insa decizii concrete vom lua in cadrul CSAT", a afirmat Victor Ponta.

Joi, la Bruxelles, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a condamnat cu fermitate actiunile gruparilor teroriste din Mali si a transmis un mesaj de sustinere a deciziei Frantei, la solicitarea autoritatilor din Mali, de a interveni militar pentru oprirea fortelor islamist-teroriste de a avansa spre sudul tarii.