Un al doilea roman a murit in urma luarii de ostatici din Algeria, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale, informatia fiind ulterior confirmata de Ministerul Afacerilor Externe. Barbatul a decedat intr-un spital unde a fost dus de trupele armate algeriene in urma operatiunii militare de la complexul gazeifer In Amenas. Romanul ar fi fost ranit in timpul operatiunii de salvare.

UPDATE 19:18: Ministrul Apararii, Mircea Dusa, anunta ca a aprobat un zbor militar catre Alger, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, pentru a-i repatria pe cei doi romani care si-au pierdut viata in atacul terorist.

UPDATE 17:22 Mediafax informeaza, citand surse apropiate familiei, ca cel de-al doilea roman mort in Algeria era din Ploiesti si avea doi copii.

UPDATE 16:47 Ministerul Afacerilor Externe anunta, intr-un comunicat de presa, ca in dupa-amiaza zilei de duminica, autoritatile algeriene au informat oficial Ambasada Romaniei de la Alger ca unul dintre cetatenii romani care se aflase in complexul de la In Amenas in timpul atacului terorist, a incetat din viata.

Din informatiile obtinute de autoritatile romane rezulta ca decesul a intervenit, in spital, urmare a ranilor grave suferite, inregistrate anterior. Pe masura ce autoritatile romane vor obtine date suplimentare confirmate, acestea vor fi puse la dispozitia opiniei publice, in timp util, precizeaza MAE.

"Ministerul Afacerilor Externe regreta profund faptul ca autoritatile algeriene nu au informat complet si corect, in prealabil, autoritatile romane, in legatura cu situatia de sanatate reala a cetateanului roman, aspect comunicat si ambasadei Algeriei la Bucuresti", arata MAE in comunicatul de presa.

Totodata, "Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleante si este alaturi de familia indurerata".

Secretarul General al MAE, Robert Cazanciuc, a completat ulterior comunicatul ministerului, intr-o conferinta de presa, precizant ca autoritatilor romane nu li s-a permis accesul la fata locului pentru a vedea in ce stare se afla cetateanul roman spitalizat.

"Partenerii occidentali ne-au confirmat in cursul zilei de ieri ca ultimul cetatean roman era eliberat si spitalizat in conditiile in care nu a fost permis accesul la fata locului. In incheierea operatiunii militare a dezvaluit adevarata dimensiune a atacului terorist, numarul mare de victime si violenta asupra multor cetateni. MAE va asigura repatrierea corpurilor neinsufletite a celor doi cetateni romani", a declarat Cazanciuc.

UPDATE 17:22 Mediafax informeaza, citand surse apropiate familiei, ca cel de-al doilea roman mort in Algeria era din Ploiesti si avea doi copii - un baiat elev si o fetita de varsta prescolara. Numele lui este Mihail Marius Bucur.

Barbatul era inginer in domeniul energetic.

Sursele au precizat ca initial sotia lui Mihail Bucur a fost informata ca starea lui este buna, ca acesta este ranit la o mana si ca este in afara oricarui pericol.

Duminica dupa-amiaza, sotia romanului a fost anuntata oficial ca barbatul a murit in spital, au afirmat sursele citate.

Un psiholog si echipaje SMURD au mers la locuinta familiei victimei pentru a-i acorda acesteia consiliere si suport psihologic.

In atacul din Alegaria si-a mai pierdut viata un barbat in varsta de 36 de ani din Barcanesti (Prahova), in timp ce alti trei romani au fost salvati.

Premierul Victor Ponta a anuntat sambata, intr-o conferinta de presa organizata la sediul Ministerului de Afaceri Externe, ca cinci cetateni romani au fost implicati in luarea de ostatici de la complkexul gazeifer In Amenas din Algeria, dupa ce, cu o zi inainte, MAE confirmase ca trei ostatici romani au fost eliberati.

Potrivit informatiilor detinute sambata de autoritati, un cetatean roman a fost ucis in criza ostaticilor din Algeria, al cincilea fiind eliberat de armata algeriana. Ponta a precizat ca, la acea ora, romanul se afla in ingrijirea si custodia armatei algeriene si ca autoritatile romane fac toate eforturile si demersurile necesare pentru a afla starea sa exacta.

Amintim ca un camondou islamist a atacat miercuri dimineata complexul de exploatare a gazelor de la In Amenas, Algeria, operat de grupul britanic British Petroleum (BP), de compania norvegiana Statoil si de compania de stat algerian Sonatrach. Ulterior, islamistii au luat mai multi ostatici, atat straini cat si algerieni.

Un bilant provizoriu prezentat duminica de Ministerul algerian de Interne vorbea despre 21 de ostatici au fost ucisi in cele patru zile ale crizei ostaticilor care s-a incheiat sambata cu un asalt final al armatei. Alti doi angajati ai complexului, aflati la bordul unui autobuz, un britanic si un algerian, au fost ucisi intr-un atac comis de gruparea islamista miercuri dimineata, inainte de luarea de ostatici. Fortele algeriene au putut sa elibere "685 de angajati algerieni si 107 straini".

Ulterior, autoritatile algeriene au anuntat ca au descoperit 25 de noi cadavre in complexul din Algeria, relateaza AFP. citand informatii anuntate de postul privat Ennahar.

Revenim cu informatii