Premierul Victor Ponta a anuntat sambata, intr-o conferinta de presa la sediul Ministerului Afacerilor Externe pe tema ostaticilor romani din Algeria, ca pe data de 5 februarie va avea loc o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Ulterior, premierul a precizat ca discutat cu presedintele Traian Basescu pe tema prezentei militare a Romaniei in Mali, el aratand ca la sedinta CSAT, convocata pentru inceputul lunii februarie, se vor lua decizii concrete pe aceasta tema, informeaza Mediafax.

Intrebat daca a stabilit cu presedintele Traian Basescu o sedinta a CSAT pe tema interventiei militare in Mali, Ponta a afirmat ca sedinta este confirmata pentru data de 5 februarie."Va raspund, dar fara legatura cu acest subiect. Sedinta CSAT este confirmata pentru data de 5, deci intr-un timp foarte scurt", a declarat Ponta.

Solicitat ulterior sa comenteze recomandarea facuta de ministrul de Externe, Titus Corlatean, referitoare la prezenta Romaniei cu instructori militari in Mali si intrebat cand anume se poate intampla acest lucru, Ponta a precizat: "Si eu am discutat cu presedintele pe aceasta tema si vom discuta in cadrul sedintei CSAT care are loc in cateva zile si vom lua decizii si concrete".

Ponta a precizat ca decizia de principiu este o decizie a tuturor responsabililor politici din Romania, referindu-se la presedinte si la Guvern. "Vom prezenta daca si cand va fi nevoie si o informare catre Parlament si anume aceea de a fi solidari cu partenerii nostri europeni, in cazul din Mali. Cu partenerii nostri europeni, acolo nu este un conflict al Fratei cu cineva, ci este o operatiune asumata de Franta si de UE, de combatere a unor pericole iminente de extremism si terorism, insa decizii concrete vom lua in cadrul CSAT", a spus premierul, citat de Mediafax.

Ponta a subliniat faptul ca ministrul de Externe Titus Corlatean are acordul de principiu al tuturor factorilor implicati sa manifeste public solidaritatea Romaniei cu partenerii europeni pe aceasta tema.

"Vroiam sa fie foarte clar ca domnul Coratean nu a vorbit asa de unul singur, ca ministru, ci are sprijinul si acordul de principiu al tuturor factorilor implicati sa manifeste public solidaritatea noastra cu partenerii europeni", a conchis Ponta.

Intrebat, in cadrul conferintei, daca incidentul din Algeria schimba in vreun fel politica, strategia si prezenta Romaniei in Mali si in regiune, Ponta a declarat: "Ceea ce vreau sa confirm este o anumita strategie, si nu e doar a Guvernului, este a Romaniei in ansamblu, evident se discuta in CSAT, se analizeaza de catre Parlament, aceea ca Romania sa ramana implicata alaturi de partenerii sai, fie ca e vorba de UE, fie ca e vorba de structurile NATO, in eforturile facute pe plan global pentru combatearea terorismului."