Un cetatean roman a fost ucis in criza ostaticilor din Algeria, a anuntat sambata premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa la sediul MAE. Seful Executivului a precizat ca cinci romani au fost luati ostatici la complexul gazeifer In Amenas, al cincilea fiind eliberat de armata algeriana. MAE a confirmat vineri seara ca trei ostatici romani au fost eliberati.

  • HotNews.ro a transmis LIVETEXT declaratiile celor doi oficiali

Declaratii Victor Ponta:

  • In urma cu putin timp, prin structurile diplomatice, ni s-a confirmat faptul ca un cetatean roman si-a pierdut viata in aceste evenimente.
  • Vreau sa exprim, in numele meu personal si al Guvernului, condoleante si compasiune pentru familia celui ce a pierit in conditii atat de tragice si sa asigur fapul ca tot ceea ce tine de ce poate face Guvernul roman in acest moment, sprijinul acordat familiei, repatrierea corpului celui decedat si toate celelalte lucruri, repet, putine, foarte putine, pe care le putem face, le vom face in zilele urmatoare.
  • Ne-am facut datoria de a instiinta in primul rand familia.
  • Am asigura consilierea de specialitate necesara si vreau sa spun inca o data ca imi exprim compasiunea si sprijinul pentru familia victimei.
  • Vreau sa transmit si vom transmite si prin canale diplomatice aceeasi solidaritate compasiune si pentru familiile celorlalte victime (din alte tari - n.red.).
  • Vestea buna, confirmata tot pe canalele diplomatice, se refera la ultimul dintre cei cinci cetateni romani aflati in zona de conflict, acesta a fost eliberat de catre armata algeriana. Se afla in acest moment in ingrijirea si custodia armatei algeriene.
  • Autoritatile romane fac toate eforturile si toate demersurile necesare pentru a afla starea sa exacta si evident de a ajunge la ambasada, dupa care, alaturi de ceilalti trei cetateni care au fost salvati intr-o faza mai rapida, sa fie repatriati in conditii cat mai bune.
  • Practic 3 dintre cetatenii romani se aflau in zona, nu fusesera direct luati ostatici si orice informatie suplimentara am fi oferit in mod public ar fi pus in pericol viata celor 3.
  • Cei 3 cetateni romani eliberati anterior sunt in custodia autoritatilor romane si vor fi repatriati in cel mai scurt timp. Al patrulea, aflam in aceste momente, si va urma aceeasi procedura.
  • Autoritatile romane au colaborat cu misiunile noastre diplomatice din zona dar si din alte tari si cu partenerii nostri internationali, cu guvernul algerian si cu companiile angajatoare.
  • Evident, si presedintele tarii a fost informat tot timpul. 
  • Consider, ca prim ministru, ca autoritatile romane per ansamblu si-au facut datoria si sunt pregatite pentru momente atat de dificile cum sunt acestea.
  • Inca de anul trecut, imediat dupa atentatul terorist din Bulgaria, in cadrul CSAT am luat masuri pentru a sprijini serviciile de informatii, structurile de lupta antiterorista. La fel vom face si in 2013, si in anii care urmeaza.
  • Nu exista in acest moment nicio informatie concreta care sa arate ca exista un pericol pentru teritoriul Romaniei, dar traim intr-o lume cu multa violenta si cu multe pericole.
  • Autoritatile romane trebuie sa ia toate masurile, sa aiba tot sprijiul logistic, de coordonare, de informatii pentru a asigura prevenirea si combaterea oricarui act de acest tip pe teritoriul Romaniei si de a sprijini atunci cand sunt situatii precum aceasta din Algeria in salvarea vietii cetatenilor romani aflati in strainatate.

Declaratii Titus Corlatean:

  • As vrea si eu, in calitate de ministru al Afacerilor Externe, sa exprim intreaga compasiune, durere si regret pentru pierderea vietii cetateanului roman, toata solidaritate cu familia indurerata.
  • In urma cu jumatate de ora am avut a patra sau a cincea convorbire cu ministrul Afacerilor Externe din Algeria.
  • Discutia ultima cu ministrul algerian ne-a adus ca informatie finala, din pacate, vestea cea proasta evocata, informatia cu privire la elementele detinute dinspre armata algeriana cu privire la operatiunea de eliberare a unui grup mai mare de cetateni printre care ar figura, si figureaza, cetateanul roman si faptul ca operatiunea din Algeria este practic terminata.
  • Am apreciat cooperare la cel mai inalt nivel al ministrilor de Externe manifestat de partea algeriana.
  • Celula de criza care a fost constituita inca de la inceput, cu informarea premierului, a presedintelui, cu o componenta care o cunoasteti, ca institutii - Ministerul de Externe, serviciile de informatii, alte institutii cu competente ale statului - si-a facut pe deplin datoria.
  • Spun asta pentru ca, cu deplin respect pentru presa care, poate spre deosebire de alte ocazii, in  general a inteles mesajul nostru, apelul de a dovedi rezerva in ceea ce priveste comentariile publice, pentru ca cifra de un cetatean roman care a fost cunoscuta multa vreme, am dorit sa ramana asa, pentru ca din datele pe care le-am avut de la inceput in zona de conflict erau cinci cetateni romani din care era posibil ca trei sa nu fi fost inca sub controlul teroristilor, sa fie ascunsi in aceea zona.
  • Orice informatie publica privind un numar mai mare ca unu ar fi periclitat viata si sansele de scapare a acestor cetateni.
  • Ceea ce s-a intamplat acum intr-o zona indepartata fata de Romania, ceea ce se intampla in Mali, iata, ne afecteaza in realitatea pe noi toti si poate afecta si viata cetatenilor romani aflati in strainatate.
  • Este datoria Romaniei, in cadrul UE si in cadrul colaborarii cu partenerii internationali, sa contribuie in continuare foarte angajat la combaterea terorismului international.

Ponta:

  • Foarte multe detalii legate de numele persoanelor nu se pot da in acest moment.
  • Nu am fost de acord sa se faca niciun fel de comunicare finale pana nu am avut confirmarea referitoare la deces si la salvarea ultimului cetatean roman si pana nu am avut confirmarea, acum o ora, ca familia a fost instiintata si beneficiaza de asistenta psihlogica de specialitate.

Intrebare: Sunt sanse sa apara informatii despre alti romani sau situatia s-a clarificat?

Corlatean: Dupa izbucnirea crizei, practic, de la bun inceput, pe canale oficiale de natura diplomatica, de la companiile angajtoare si subcontractori si prin servicii de informatii, toate datele au mers in directia a cinci romani care se afla acolo. In toata aceasta perioada, nu am avut si nu avem pana date sa fie altcineva, dar informatiile au venit din diverse surse.

Intrebare: In ce conditii a decedat romanul tinut ostatic?

Corlatean: Nu avem date cu privire la modul in care s-a intamplat aceasta drama, nu doar cu cetateanul roman ci si cu ceilalti. Este o operatiune care a fost securizata, in conducerea directa a trupelor algeriene, si nu avem acces in acest moment la aceste date.

Ponta, despre gestionarea crizei la nivel de comunicare:

  • Si dna Clinton, si dl Cameron si dl Hollande aplica aceleasi proceduri ca si statul roman. Statul roman si serviciile noastre de specialitate, atat cele de informatii cat si MAE, sunt exact la acelasi nivel, acelasi standard si aceeasi capacitate si au o procedura de comunicare.
  • Am avut informatia acum o ora si jumatatea, confirmarea privind decesul unui roman si confirmarea privind eliberarea ultimului ostatic. Am mers pe procedura anuntarii familiei si imediat pe procedura informarii dumneavoastra. Niciun guvern dintr-o tara democratica nu merge pe alte proceduri decat acestea.

Intrebare: Ati discutat cu presedintele Basescu despre o sedinta CSAT pe tema interventiei militare din Mali?

Ponta: Va raspund, dar fara legatura cu acest subiect. Sedinta CSAT este confirmata pentru data de 5, deci intr-un timp foarte scurt.

Intrebare: Tinand cont ca sunt acolo cu un contract de munca, costurile repatrierii vor fi suportate de compania angajatoare sau de institutiile statului?

Corlatean: Noi am trimis instructiuni foarte clare ambasadei noastre ca noi sa suportam toate costurile.

Intrebare: Exista vreo legatura intre inlocuirea secretarului de stat Dan Petre si aceasta criza?

Ponta: Nicio legatura.

Intrebare:Pierderea unei vieti a unui roman va schimba in vreun fel politica, strategia si prezenta Romaniei in Mali si in regiune? Este posibil sa ne implicam mai mult in actiuni antiteroriste in acea regiune?

Ponta: Pierderea unei vieti este o tragedie la fel de mare ca pierderea a 50 sau a 100 de vieti. Nu cantitatea conteaza ci faptul ca un muncitor roman nevinovat a fost implicat in acest atac terorist, si-a pierdut viata si ca, acasa, familia sa va dati seama in ce situatie dificila se afla.

Ceea ce vreau sa confirm este o anumita strategie - si nu e doar a Guvernului, este a Romaniei in ansamblu, evident se discuta in CSAT, se analizeaza de catre Parlament - aceea ca Romania sa ramana implicata alaturi de partenerii sai, fie ca e vorba de UE, fie ca e vorba de structurile NATO, in eforturile facute pe plan global pentru combaterea terorismului. Terorismul se combate si in teatre de operatiuni cum e Afganistanul si Mali, terorismul se combate si in situatii de acestea neprevazute cum a fost in Algeria, dar terorismul se combate zi de zi prin efortul facut de structurile romanesti.

Ceea ce s-a intamplat acum in Algeria nu face decat sa confirme faptul ca Romania trebuie sa ramana alaturi de aliatii sai in combaterea a ceea ce inseamna un fenomen extrem de grav pentru lumea in care traim.

Vreau sa transmit un mesaj de responsabilitate, nu de panica, pentru ca nu e cazul. Nu avem in acest moment niciun indiciu privind vreun pericol pentru Romania sau pentru cetatenii romani. Nici nu putem ignora in ce lume traim, nu putem ignora ce se intampla.