In Romania s-a inregistrat primul deces cauzat de gripa sezoniera din acest an. Victima este o femeie in varsta de 55 de ani, din Bistrita-Nasaud care a murit in urma unor complicatii. Institutul Cantacuzino a confirmat miercuri ca femeia a murit din cauza faptului ca a contactat virusul AH1.

Fusese vaccinata antigripal pe 3 decembrie 2012 si a murit pe 9 ianuarie, dupa ce a fost internata cu bronhopneumonie la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, au anuntat reprezentantii Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, scrie Mediafax.

"Unicul deces raportat de Sistemul de supraveghere de tip santinela a infectiilor respiratorii acute severe a fost inregistrat la un adult tanar, obez, la care a fost detectat coronavirus 229 E. Diagnosticul la internare a fost de bronhopneumonie. Diagnosticul de deces a fost de soc septic", a precizat directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, Doina Petri.

Femeia s-a prezentat in 1 ianuarie la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud, cu febra 38,7, frisoane, tuse neproductiva, durere toracica. Medicii de la UPU au consemnat ca debutul bolii ar fi avut loc cu trei zile inainte, respectiv in 29 decembrie 2012. In fisa pacientei nu a fost consemnata nicio vizita la medicul de familie, insa se pare ca aceasta si-a administrat, din proprie initiativa, antibiotic (ampicilina), timp de trei zile, potrivit sursei citate.

Specialistii de la Institutul Cantacuzino au avertizat ca gripa care a facut ravagii in Franta si SUA va ajunge si la noi in luna februarie.

"Asteptam ca in doua, trei saptamani sa apara si in zona tarii noastre o evolutie epidemica. Va fi epidemie de gripa care va insemna bolnavi izolati la domiciliu, internari in spital, solicitari la ambulanta, consum mare de medicamente", a spus Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Gripa Institutul Cantacuzino.

Autoritatile au alocat opt milioane de lei pentru ca Institutulul Cantacuzino sa-si reia productia de vaccinuri sistata anul trecut.

"Am prins in bugetul pe anul 2013 suma de opt milioane de lei pentru pregatirile necesare reluarii activitatii Institutului Cantacuzino. Dupa ce vor fi alocati banii, ei au zis cu aproximatie sase luni pentru a finaliza toate lucrarile, linia de fiolaj si tot ce mai au pe acolo. Pentru sezonul viitor vom face 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino. Ei mi-au promis ca la 30 septembrie sunt cu totul pusi la punct ", a declarat recent ministrul Sanatatii.