Eurodeputatul Adrian Severin a declarat, pentru Mediafax, ca paralele intre cazul sau si al fostului europarlamentar Ernst Strasser, si el implicat in scandalul "Sunday Times" si condamnat luni in Austria la patru ani de inchisoare cu executare, sunt "speculative si fortate".

"Nu se pot face paralele sau, daca se fac, trebuie sa le facem complet diferit. Sa facem comparatii in toate directiile, nu in una singura. Cel mai repede s-a miscat justitia spaniola, care l-a scos din cauza pe colegul spaniol si el implicat de 'Sunday Times', iar acum se afla aici, cu mine, la Strasbourg. Iar justitia austriaca sunt convins ca nu s-a pronuntat pe baza alegatiilor din 'Sunday Times', ci pe baza propriei cercetari. Oricum, condamnarea domnului Strasser nu este definitiva, iar eu nu am cum sa ma pronunt, chiar si dupa aceea, pentru ca nu cunosc detaliile", a afirmat Severin.

El a subliniat din nou ca nu a comis vreo ilegalitate, adaugand ca intarzierea concluziilor de catre procurorii DNA nu este in interesul sau.

"Este exclus ca m-ar proteja DNA pe mine, procurorii au cercetat cazul meu, nu al domnului Strasser. Din moment ce nu au anuntat vreo concluzie, inseamna ca isi continua cercetarile. (...) Nu ma avantajeaza prelungirea sub nicio forma. Atat timp cat se prelungeste aceasta situatie, normal ca exista tot felul de suspiciuni legate de mine, exista o stare de incertitudine, de instabilitate. Pana in acest moment nu am a face plangeri in ceea ce priveste activitatea DNA, nici laude, dar astept si ii las sa isi faca treaba in liniste. Nu am incalcat nicio lege si, prin urmare, cred ca lucrurile ar trebui sa se inchida in felul acesta", a spus Severin.

Severin a mentionat ca al patrulea coleg eurodeputat implicat in 2011 in scandal, slovenul Zoran Thaler, care a demisionat din PE acuzand presiunile psihologice, se afla in aceeasi faza cu el a cercetarilor, nefiind incheiata ancheta.

"Fiecare caz a avut specificul lui, inclusiv in 'Sunday Times'. Fiecare raspunde pentru faptele lui, eu nu pot sa raspund pentru ce a facut altul si nici pentru ce nu am facut eu. Este posibil si regretabil ca printre colegii mei europarlamentari unii sa fi comis ilegalitati. E perfect posibil, dar nu sunt eu dintre aceia. In principiu, cine se simte vinovat, pleaca", a argumentat europarlamentarul, adaugand ca tocmai din acest motiv el si colegul spaniol, Pablo Zalba Bidegain, nu si-au prezentat demisia din PE.

Intrebat despre cel de-al doilea caz deschis de procurorii DNA pe numele sau, in 2012, privind facilitarea obtinerii pe nedrept de catre apropiati ai sai a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European, Severin a spus ca nu mai stie nimic despre evolutia dosarului dupa audierea din luna iulie a anului trecut.

"Am colaborat in totalitate, am prezentat tot ce am avut de prezentat. Eu nu stiu ce fac procurorii DNA pentru ca nu am cum sa stiu, nu m-am mai reintalnit cu ei din acel moment. Presupun ca lucreaza si, cand vor ajunge la o concluzie, o vor prezenta", a spus Severin, care a mai tinut sa mentioneze ca este singurul europarlamentar obligat sa prezinte explicatii despre modul in care si-a cheltuit suma forfetara.

  • In primavara 2011, reporterii de la "Sunday Times" au inregistrat o discutie cu europarlamentarul Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati - un roman, un sloven si un austriac - sa le plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Cei trei deputati au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

  • In 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anuntat deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica ᅡThe Sunday Timesᅡ impotriva celor trei eurodeputati. Conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la PE.

Adrian Severin si-a dat demisia insa din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, in care ocupa functia de vicepresedinte, dupa ce anterior anuntase intentia de a se retrage. Severin a ramas in continuare europarlamentar neafiliat, refuzand sa renunte la aceasta calitate, in pofida solicitarilor si criticilor primite.

  • In 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justitiei, DNA a solicitat presedintelui PE ridicarea imunitatii lui Severin, cat si o opinie juridica referitoare la incidenta unor dispozitii procedurale prevazute in Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene.

In plus, in 12 aprilie 2011, procurorul sef al DNA a solicitat presedintelui PE sa ia toate masurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor si a altor mijloace de proba aflate in birourile Parlamentului European, cat si datele stocate in serverele institutiei, necesare desfasurarii anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridica in legatura cu unele proceduri prevazute in Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene.

In 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui PE sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Severin.

  • In 2012, procurorii DNA au extins cercetarile in cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe langa luare de mita si trafic de influenta, si de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, pentru a inlesni unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Potrivit Ordonantei de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori, in perioada 2007 - 2010, Adrian Severin a folosit si a prezentat in Parlamentul European documente, declaratii false ori inexacte, contrar reglementarilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputatilor in Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 si 09 iulie 2008).

"Documentele prezentate se refera la o serie de contracte de consultanta incheiate cu sase societati comerciale romanesti, infiintate anume cu scopul de a justifica prestari de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanta. In felul acesta, invinuitul Severin Adrian a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European", noteaza procurorii DNA in documentul citat.

  • In 16 iulie 2012, procurorii DNA i-au adus la cunostinta lui Adrian Severin noile acuzatii.

Fostul ministru si eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de coruptie, a fost condamnat luni la patru ani de inchisoare cu executare, a relatat AFP.

Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru coruptie.

"Clientul meu a avut suspiciuni de la inceput asupra interlocutorilor, apreciind ca ar putea fi membri ai serviciilor secrete, dar a decis sa isi joace rolul pana la capat pentru a-i demasca", a declarat avocatul sau, Thomas Kralik.

"Aceasta afirmatie este una dintre cele mai aventuroase pe care le-am auzit in cei 20 de ani de experienta. Niciun tribunal din Austria nu ar crede asa ceva", a raspuns judecatorul Georg Olschak.