Cele cinci persoane retinute de DIICOT Neamt in cazul tentativei de asasinare a lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamt, au fost arestate preventiv, sambata seara, de Curtea de Apel Bacau, informeaza Mediafax.

Cei cinci au fost dusi, sambata dupa-amiaza, la Curtea de Apel Bacau, unde au fost audiati de catre un judecator, dupa ce procurorii DIICOT Neamt au solicitat arestarea preventiva, pentru 29 de zile, a acestora.

Ulterior, instanta a admis cererile procurorilor DIICOT, fiind emise mandate de arestare preventiva pe numele celor cinci.

Cinci persoane duse la audieri la DIICOT Neamt in cazul privind tentativa de asasinat a lui Bogdan Mararu au fost retinute, vineri seara, de procurori.

Vineri, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamt, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Bacau si SCCO Neamt, au prins in flagrant delict trei tineri membri ai unei grupari specializate in savarsirea de infractiuni de violenta - omor calificat, distrugere calificata si acte de terorism. Conform DIICOT, sub coordonarea liderului gruparii, in varsta de 43 de ani, suspectii au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, "in vederea suprimarii vietii partii vatamate B.M. (Bogdan Mararu-n.r.), proprietarul autoturismului".

Membrii gruparii intentionau sa distruga prin incendiere si doua spatii comerciale din Piatra Neamt, apartinand altor doua persoane.

Atentatul cu bomba a avut loc vineri dimineata pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamt, pachetul cu dispozitiv exploziv fiind montat sub masina lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghita Mararu, asasinat in noiembrie 2010. In zona respectiva se afla sediul Directiei de Finante, Spitalul Judetean, doua biserici si o banca.

Locatarii din blocul in fata caruia era parcata masina au fost evacuati, zona fiind izolata si evacuata timp de aproximativ 12 ore.

Prefectul de Neamt, Ilie Mitea, declara pentru Mediafax ca zona in care a avut loc atentatul cu bomba a fost evacuata pe o suprafata de 2.000 de metri patrati. El preciza ca starea de alerta din Piatra Neamt a fost declansata in jurul orei 02.00, cand a fost semnalata bomba.

Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, afirma, vineri, ca suspectii erau monitorizati de SRI si DIICOT inca din luna decembrie, iar vineri dimineata SRI a intervenit pentru prinderea acestora.

El preciza ca vineri dimineata, inca din jurul orei 03.00, o echipa de pirotehnisti ai Brigaziii specializate antiteroriste a SRI s-a aflat la fata locului si a aplicat procedurile standard pentru aceste situatii, insa s-a decis ca actiunea sa fie coordonata de o echipa suplimentara care a fost trrimisa de la Bucuresti. Operatiunea de detonare a bombei a durat aproximativ o ora si jumatate.

Potrivit acestuia, SRI a gasit sub masina de la Piatra Neamt "un kilogram de explozibil plastic de provenienta straina".

Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghita Mararu, asasinat in noiembrie 2010.

In 14 noiembrie 2010, Gheorghita Mararu, lider al lumii interlope nemtene, a fost ucis intr-o cafenea din Piatra Neamt, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvaluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea sefului Politiei Romane Petre Toba si a secretarului de stat Dan Fatuloiu.