Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca, din punctul sau de vedere, Romania nu este pregatita in aceasta perioada pentru o trecere la alt sistem, care sa cuprinda coplata si ca, daca aceasta va fi in cele din urma introdusa, va fi doar in baza unei decizii politice.

"Cu coplata cred ca este o problema care trebuie discutata. In acest moment, din punctul meu de vedere, Romania nu este pregatita pentru o trecere la alt sistem care sa cuprinda coplata. Din punctul meu de vedere, desigur, dar decizia nu o iau sigur, va fi o decizie politica. Va aduc aminte ca decizia politica, cand PNL-ul si PSD-ul erau in opozitie, a fost sa nu accepte coplata. Bun, acum PNL-ul si PSD-ul sunt la putere nu au rediscutat acest subiect, nu l-am rediscutat. In consecinta nu va pot spune daca e o alta pozitie in sensul in care devine afirmativa pozitia. Dar eu cred ca trebuie facuta o analiza serioasa, dar parerea mea personala e ca Romania nu e pregatita pentru trecerea la un asemenea sistem de coplata", a aratat Nicolaescu, citat de Agerpres.

Ministrul a aratat ca Romania nu este pregatita pentru acest sistem in conditiile in care circa 70% din populatie este saraca, "cand populatia nu are educatie sanitara si nu s-a facut nimic pentru asta, cand contractul-cadru este in continuare dezechilibrat din punct de vedere al drepturilor si obligatiilor pacientilor si medicilor".

Nicolaescu considera ca existe multe alte lucruri care ar trebui rezolvate inainte si apoi sa se stabileasca daca exista un cadru in care sa se poata discuta de o "coplata mare sau de o coplata mica".

"Nu cred ca exista toate informatiile care sa ne ajute la o decizie corecta. Ca in fond si la urma urmei de asta discuta, daca decizia este rationala sau nu, daca este rationala, atunci este acceptata, daca e irationala, sa fie criticata si respinsa si n-o sa-si produca efectele. Cred ca pana la urma orice ceea ce facem trebuie sa facem odata cu ceea ce asteapta cetateanul si doi, cu ceea ce asteapta si sistemul. Si sistemul, in ciuda criticilor pe care toata lumea le face, are si el asteptarile lui. Si sistemul trebuie motivat ca din asteptarile sistemului care se realizeaza sa poata sa se nasca calitate. Ca de asta discutam pana la urma", a mai spus ministrul Sanatatii.