Suspendarea din functie a sefului Sectiei de Drumuri Nationale Turnu Severin din cadrul Directiei Regionale Craiova, Cornel Vasile Folescu, constituirea unei comisii disciplinare pentru Claudia Buzatu, sef Birou Comunicare CNADNR, si instituirea unui comandament de iarna la nivelul Companiei sunt primele masuri luate in urma situatiei determinate de poleiul format vineri dimineata in sudul tarii, care a provocat mai multe accidente de circulatie soldate cu vatamari corporale sau cu pagube materiale, anuntul fiind facut vineri, la Guvern, de ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, transmite Agerpres.

Sova a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca s-a luat decizia instituirii la nivelul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, incepand de luni seara, a unui comandament de iarna, care sa ofere permanent informatii.

"Avand in vedere ca, in mod cert, comunicarea cu mass-media a CNADNR a fost absolut defectuoasa, am luat decizia de a se institui din aceasta seara un comandament de iarna care sa raspunda presei 24 de ore din 24 la telefon. Exista organizat la nivelul CNADNR un comandament care functioneaza in tot timpul anului, dar acum il organizam mai bine. Informarile pe care le va furniza CNADNR nu vor fi doar una dimineata si una seara, ci vor fi din doua in doua ore, privind starea drumurilor nationale", a declarat ministrul delegat.

Dan Sova a semnalat faptul ca exista trei numere de telefon (021.26.43.333, 012. 26.43.334 si 021.26.43.354) la care orice cetatean se poate interesa de starea drumului national pe care vrea sa circule sau poate sesiza CNADNR care este starea drumului pe care se afla si asupra faptului ca nu exista niciun utilaj care sa deszapezeasca sau sa imprastie material antiderapant in caz de polei.

Tot din cauza comunicarii defectuoase, Sova a spus ca a cerut organizarea unei comisii disciplinare pentru seful Biroului Comunicare al CNADNR, Claudia Buzatu.

"In urma comunicarii, care s-a dovedit defectuoasa, am cerut o comisie disciplinara pentru Claudia Buzatu, sef Birou Comunicare la CNADNR. Aceasta se va organiza, probabil, luni, pentru a analiza modul in care domnia-sa a inteles sa comunice cu presa si cu cetatenii starea drumurilor nationale", a afirmat Sova.

Acesta s-a declarat "extrem de nemultumit" deoarece comunicatele CNADNR sunau foarte sec.

"M-am uitat si pe comunicatul de azi dimineata in care s-a spus ca au actionat 456 de utilaje si au distribuit 1.936 de tone de material antiderapant. Altceva nu mai spunea nimic. Pe mine ma interesa starea drumului, cum poate circula omul, care este situatia", a explicat ministrul delegat.

In plus, el a precizat ca a primit foarte multe plangeri din partea presei cu privire la modul in care Claudia Buzatu s-ar fi achitat de sarcinile de serviciu, reiterand ca a fost foarte nemultumit de faptul ca se transmiteau doar doua informari pe zi.

"In conditiile unor fenomene meteo extreme pe multe drumuri ale tarii si in multe judete mi s-au parut insuficiente si, mai mult, mi s-a parut ca informarea respectiva nu era utila daca ma informezi ca actionezi cu sute de utilaje si dai mii de tone de material antiderapant dar pe strada este dezastru. Pe mine ma intereseaza starea drumurilor. Ma intereseaza sa spuna acel comunicat: 'Domnilor, nu iesiti pe DN6'. M-a deranjat faptul ca d-na Buzatu nu a insistat asupra acestor trei numere de telefon. Sunt cetatean al Romaniei si, personal, nu am stiut ca exista aceste trei numere de telefon la care poti apela', a adaugat Dan Sova. Totodata, a fost suspendat din functie seful sectiei de Drumuri Nationale Turnu Severin, Cornel Vasile Folescu, din ordinul directorului CNADNR. 'Pentru evenimentul de la Severin, unde s-a inregistrat acel accident in lant, s-a luat decizia de catre directorul CNADNR de a-l suspenda din functie pe domnul Folescu Cornel Vasile, seful sectiei de Drumuri Nationale Turnu Severin din cadrul Directiei Regionale Craiova. A fost suspendat pana la aparitia concluziilor unei comisii de ancheta. In judetul Mehedinti, din raportarile CNADNR, rezulta ca vina a fost a acestei sectii de drumuri pentru ca dispecerul nu a anuntat existenta poleiului pe sosea si, ca atare, nici nu s-a intervenit in zona. Neintervenindu-se, s-a produs acest accident", a detaliat Dan Sova.

In urma producerii fenomenului de polei in judetele Gorj, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi si in Bucuresti in data de 11 ianuarie, in intervalul orar 5.00 -11.00, s-au inregistrat 18 accidente de circulatie soldate cu vatamari corporale, fara decesul vreunei persoane, precum si 86 de accidente soldate numai cu pagube materiale.

Pentru neindeplinirea obligatiilor privind asigurarea starii de viabilitate a drumului public (neinterventie sau interventie tardiva) politia rutiera a aplicat 10 sanctiuni contraventionale factorilor responsabili. De asemenea, politistii rutieri au aplicat 22 de sanctiuni contraventionale pentru lipsa anvelopelor de iarna.