Mai multi mineri care au lucrat, vineri, in schimbul intai au venit la sediul Minei Lupeni din Valea Jiului pentru a se alatura protestului colegilor lor din subteran, directorul unitatii miniere spunand ca ortacii vor primi in decembrie salarii cu circa 175 de lei mai mici decat in noiembrie, transmite Mediafax.

Mai multi mineri care au lucrat, vineri, in schimbul intai si care au terminat programul de lucru la ora 13.00 au venit la Mina Lupeni pentru a se alatura protestului celor 34 de colegi care s-au blocat in subteran.

Ortacii, care in prezent asteapta pe holul unitatii miniere, sustin revendicarile colegilor din subteran, respectiv nemultumirile legate de salariile pe care acestia urmeaza sa le primeasca in 15 ianuarie.

Directorul Minei Lupeni, Sandu Sorin, a declarat, vineri seara, ca, intr-o prima faza, ortacii care au ramas in subteran dupa terminarea programului de lucru au acceptat sa iasa la suprafata pentru a discuta cu conducerea unitatii, insa, dupa cateva minute, acestia s-au razgandit si au anuntat ca vor continua protestul.

Sandu Sorin a mai spus ca fondul de salarii din luna decembrie este mai mic cu 360.000 de lei decat cel din luna precedenta, ceea ce inseamna ca realizarea productiei este de doar 94,6 la suta.

Astfel, spune el, minerii urmeaza sa primeasca in decembrie, in medie, salarii cu aproximativ 170 - 175 de lei mai mici decat in luna noiembrie.

De asemenea, directorul general al Societatii Nationale a Huilei (SNH), Nicolae Dragoi, a declarat, vineri seara, ca vor fi cautate solutii in acest caz, dar admite ca bani in plus nu mai exista pentru a acoperi doleantele salariale ale protestatarilor.

Toti cei 34 de mineri care se afla in prezent in subteran au terminat schimbul al doilea si au inceput protestul la terminarea programului de lucru, a precizat directorul Minei Lupeni.

De asemenea, Sandu Sorin a spus ca nu ar fi exclus ca cei 156 de ortaci care lucreaza in schimbul al treilea si care se afla acum in subteran sa se alature protestului.

Potrivit lui Sandu, juridic vorbind, Mina Lupeni s-a inchis in decembrie, alaturi de minele Livezeni, Lonea si Vulcan, iar atunci toate obligatiile si drepturile vechiului contract de munca au fost incheiate, astfel incat minerii sa poata fi preluati in societatea nou infiintata, respectiv Societatea Nationala a Huilei.

La ora transmiterii acestei stiri, in subteran se afla directorul tehnic al Societatii Nationale a Huilei (SNH), Nicolea Dragoi, si liderul de sindicat al minerilor, Cristian Baleia, pentru a discuta cu ortacii.

Cei 12 mineri din schimbul al doilea de la Mina Lupeni din Valea Jiului au refuzat, vineri seara, sa paraseasca locul de munca dupa terminarea programului, ramanand in subteran, intrucat sunt nemultumiti de salariile pe care urmeaza sa le primeasca. Ulterior, acestora li s-au alaturat alti 22 de ortaci.

Minerii sunt nemultumiti de salariile pe care urmeaza sa le primeasca in 15 ianuarie si despre a caror valoare au aflat in cursul zilei de vineri, cand au fost impartiti fluturasii de plata.

Reprezentantii minerilor spun ca indicele de productivitate, in functie de care se calculeaza salariile ortacilor, nu a fost, in decembrie, la nivelul de 1, care inseamna valoarea salariului de baza in cazul Minei Lupeni, ci a fost putin peste 0,90. De altfel, doar la doua unitati miniere din Valea Jiului, respectiv Paroseni si Vulcan, indicele de productivitate a fost de 1, in timp ce la celelalte cinci - Lonea, Petrila, Livezeni, Lupeni si Uricani - indicele a variat intre 0,90 si 0,99.