Adunarea Generala a Judecatorilor de la Curtea de Apel Pitesti a decis vineri, cu majoritate de voturi, revocarea Alinei Ghica si a altor doi reprezentanti din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), transmite Agerpres. Pentru revocarea Alinei Ghica s-au pronuntat 27 dintre cei 29 de judecatori care au votat, in timp ce in favoarea revocarii celorlalti doi reprezentanti ai curtilor de apel in CSM, Alexandru Serban si Horatius Dumbrava, au fost inregistrate cate 21 de voturi.

Alina GhicaFoto: InfoCSM.ro

Decizia de revocare a celor trei reprezentanti a fost motivata prin indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor care le reveneau in cadrul CSM.

"Motivele au fost discutate in mod general, principalele reprosuri care s-au facut si care au determinat rezultatul votului sunt legate de prestatia celor trei in calitate de reprezentanti ai magistratilor. S-a avut in vedere si activitatea lor de pana acum, in general", a declarat purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Pitesti, judecatorul Marius Andreescu.

La Adunarea Generala a Judecatorilor de la Curtea de Apel Pitesti au fost prezenti 29 de magistrati dintre cei 31 inscrisi pe lista. Dintre cele 29 de buletine de vot introduse in urna, unul a fost nul, celelalte 28 fiind considerate valabil exprimate.

In favoarea revocarii Alinei Ghica, dar si a altor membri ai CSM, s-au pronuntat anterior si membrii Filialei Arges a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR).

In urma sedintei din 9 ianuarie, magistratii argeseni au cerut conducerii AMR sa initieze procedurile de anulare a alegerii noului presedinte al CSM, propunand totodata initierea procedurii de revocare pentru Alina Ghica, Cristi Danilet si Oana Schmidt-Haineala.

"Consideram ca se impune uzitarea, in conditiile legii, a modalitatilor si a procedurilor (...) cu scopul final al alegerii unui nou presedinte al CSM care sa nu fie procuror, precum si al revocarii a membrilor alesi ai CSM. (...) Acest demers este determinat, in esenta, de lipsa de transparenta si de comunicare a modului de desfasurare a recentelor alegeri la nivelul conducerii CSM, ceea ce a condus la perceptia publica a unor jocuri de culise ce au vizat un partizanat politic, de asumare a justitiei de catre executiv si presedintie, ceea ce contravine principiului separarii puterilor, precum si al rolului constitutional al CSM, acela de a fi garant al independentei justitiei, atat de greu castigata si astazi profund afectata", se arata intr-un comunicat transmis de comitetul director al Filialei Arges a AMR.

Cu o zi in urma, si adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj a cerut revocarea judecatorului Alina Ghica din CSM. In plus, judecatorii de la Curtea de Apel din Cluj ar urma sa se adune vineri pentru a discuta si revocarea din calitatea de membru CSM a judecatorilor Horatius Dumbrava si Alexandru Serban. Miercuri, Judecatoria Cluj, precum si cea din Brasov, au votat revocarea judecatorului Cristi Danilet din CSM.