Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj a decis, joi, revocarea judecatorului Alina Ghica din CSM, informeaza Agerpres. Astfel, Curtea de Apel Cluj este prima instanta care cere revocarea lui Ghica din CSM. In plus, judecatorii de la Curtea de Apel din Cluj se vor aduna vineri sa discute revocarea din calitatea de membru CSM a judecatorilor Horatius Dumbrava si Alexandru Serban. Miercuri, Judecatoria Cluj, precum si cea din Brasov, au votat revocarea judecatorului Cristi Danilet din CSM.

Alina GhicaFoto: InfoCSM.ro

Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj, intrunita astazi, 10 ianuarie, a hotarat cu 38 de voturi pentru, din 42 de voturi valabil exprimate, revocarea din calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii ca reprezentant al curtilor de apel, a doamnei judecator Alina Nicoleta Ghica, ca urmare a indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii"", se precizeaza intr-un comunicat al Curtii de Apel Cluj.

Judecatorii clujeni au in vedere si revocarea altor doi judecatori.

Totodata a fost convocata adunarea generala a judecatorilor pentru vineri, 11 ianuarie, ora 13,30, avand ca scop luarea in discutie a revocarii din calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii a domnilor judecatori Alexandru Serban si Horatius Dumbrava ca reprezentati ai curtilor de apel", a declarat, in comunicat, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Cluj, judecatorul Claudia Ilies.

Decizia Curtii de Apel din Cluj in cazul Alinei Ghica, membru CSM care candideaza la functia de vicepresedinte al Consiliui, vine dupa ce mai multe judecatorii din tara au cerut si votat revocarea judecatorului Cristi Danilet, membru si candidat si el la vicepresedintia CSM.

Joi, Judecatoria sectorului 5 din Bucuresti precum si toate cele 4 judecatorii din Buzau au votat revocarea lui Danilet.

Miercuri, Judecatoria din Brasov si cea din Cluj-Napoca au votat, si ele, pentru revocarea lui Danilet din CSM.

Deciziile au avut loc ca urmare a declansarii de catre Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Ramnicu-Valcea a procedurii de revocare a judecatorului Cristi Vasilica Danilet din calitatea de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii din partea Judecatoriilor.

Danilet: "Nu pot fi revocat pentru modul cum am votat"

Judecatorul Cristi Danilet a declarat, miercuri, ca nu poate sa fie revocat din calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii doar pentru modul in care a votat saptamana trecuta la alegerea presedintelui si vicepresedintelui CSM, pentru ca altfel ar insemna sa isi piarda independenta.

''Procedura de revocare impotriva membrilor CSM este posibila potrivit legii in caz de neexercitare a atributiilor de membru al CSM sau de neexercitare corespunzatoare. In ceea ce priveste votul acordat de membrii CSM intr-o procedura sau in cadrul unor alegeri, cum a fost saptamana trecuta, nu este posibila revocarea pentru ca exercitarea votului este libera. Daca noi am depinde de vointa colegilor pe votul exprimat, ar insemna sa nu mai fim independenti. In ceea ce ma priveste, eu am spus public cum am votat saptamana trecuta, nu regret sub nicio forma votul acordat si chiar astazi am intocmit un raport de activitate pe ultimul an, pe care l-am trimis catre toate instantele. Este vorba de judecatoriile pe care le reprezint si colegii vor analiza activitatea mea in CSM, daca a fost corespunzatoare sau nu'', a sustinut Cristi Danilet la CSM.

El considera ca si-a indeplinit atributiile ca membru al CSM, iar daca instantele vor dori explicatii, atunci este dispus sa discute cu judecatorii din teritoriu.

---

Judecatoria Galati a decis, marti, in cadrul adunarii generale, in favoarea revocarii din functia de membru CSM a lui Cristi Danilet.

Dupa ce Judecatoria Ramnicu Valcea a declansat luni procedura de revocare a lui Cristian Danilet, marti s-au pronuntat in cascada judecatoriile din Buzau, Galati, Husi, Patarlagele, iar miercuri ar urma sa se pronunte si mai multe, anunta marti seara judecatorul Adrian Toni Neacsu pe pagina sa de Facebook. "Sunt convins ca nu exista persoana sau institutie implicate care sa nu regrete ca s-a ajuns aici, insa trebuie sa se intelega faptul ca pentru judecatori politizarea este linia peste care nu se poate trece.", spune acesta.

Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cerarea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand, la randul lor, cu doua treimi din voturile judecatorilor in functie.

Danilet este membru ales din partea judecatoriilor in CSM.

Dupa decizia judecatorilor din Ramnicu Valcea, Cristi Danilet a declarat la B1TV: "Pentru modul in care am votat eu nu pot fi revocat. (...) Motivele pentru o revocare sunt doar doua: neindeplinirea atributiilor sau indeplinirea necorespunzatoare. Cred ca este o nemultumire izolata a catorva colegi judecatori, nu este nicio problema, este o procedura democratica. Dumnealor (judecatoria Valcea - n.r.) au cativa membrii pe un forum si acolo s-a dscutat alegerea presedintelui CSM. Deocamdata astazi a fost procedura declansata, trebuie trimisa la celelalte 170 instante. In istoria csm-ului din 2005 pana acum au mai fost inregistrat patru astfel de cereri, toate respinse.