Consiliul Superior al Magistraturii a amanat alegerile pentru functia de vicepresedinte, in conditiile in care nu a existat cvorum.

Judecatorul Madalina Afrasinei, reprezentant al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), a declarat miercuri ca are mandat de a cere amanarea luarii unei decizii in ceea ce priveste vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii atat timp cat adunarile generale sunt convocate pentru revocarea din CSM a lui Cristian Danilet, dar si a Alinei Ghica.

"Nu mi se pare moral sa votam azi ceva ce nu stim ce va fi maine", a afirmat Madalina Afrasinei, la sediul CSM, citata de Agerpres.

Ea a sustinut ca in Bucuresti au inceput miercuri intruniri ale adunarilor generale ale instantelor. Potrivit lui Afrasinei, pentru Alina Ghica s-a intrunit tot miercuri Curtea de Apel Pitesti, iar joi urmeaza sa se reuneasca cea de la Cluj.

"Problema este alegerea acestui procuror (ca presedinte al CSM - n.r.) in conditiile in care mandatul de anul trecut a fost dezastruos, alaturi de Alina Ghica. Mai rau de atat nu se poate. Au aratat ca nu sunt in stare sa gestioneze problemele delicate ale sistemului. Ma cam indoiesc ca vor reusi in acest an", a mai spus reprezentantul UNJR.

Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei Magistratilor din Romania au solicitat, miercuri, la sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, demisia de onoare a membrilor CSM, precizand ca daca acest lucru nu se va intampla, vor fi declansate procedurile de revocare din functii a tuturor membrilor CSM, potrivit agentiei Mediafax.

"Apreciem ca fiecare membru CSM trebuie sa se supuna unui proces de introspectie cu privire la propria activitate in raport de care sa decida daca este oportuna o demisie de onoare ca modalitate de deblocare a situatiei create", se arata intr-un comunicat de presa dat miercuri la CSM ziaristilor.

"S-a luat act de solicitarea de amanare a sedintei, urmand ca solicitarea si argumentele care au stat la baza ei sa fie analizate si comunicat un punct de vedere", a declarat purtatorul de cuvant al CSM, Monica Prejmareanu, care a adaugat ca sedinta "va fi reprogramata la o data ulteriora".

Judecatorul Cristi Danilet a precizat, la iesirea de la sedinta CSM, ca nu este posibila revocarea presedintelui ales al Consiliului "pentru ca exercitarea votului este libera".

Acesta a precizat ca a intocmit un raport de activitate pe ultimul an care a fost transmis judecatoriilor pe care le reprezinta si ca deja mai multe judecatorii din Ardeal au respins cererea privind revocarea sa.

"Eu am onoare, dar nu am motiv sa demisionez", a afirmat el, intrebat cum comenteaza solicitarile unor magistrati de a-si da demisia de onoare.