Peste 55.000 de permise de conducere au fost eliberate in ultimele cinci zile lucratoare, la nivel national, cate erau eliberate, in mod obisnuit, intr-o luna, a declarat marti, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Directiei Regim Permise de Conducere, Mihai Enache.

Potrivit acestuia, in luna octombrie 2012 au fost eliberate 53.000 de permise si in noiembrie, 56.000 de permise.

Comisarul sef Mihai Enache a precizat ca in ultimele cinci zile lucratoare au fost eliberate aproximativ 55.000 de permise de conducere, dintre care 9.000 in 27 decembrie, 8.000 in 28 decembrie, 11.300 in 3 ianuarie, 10.500 in 4 ianuarie si 17.000 de permise in 7 ianuarie.

In Bucuresti au fost eliberate in octombrie 2012 aproximativ 285 de permise pe zi, in noiembrie aproximativ 344 de permise pe zi, in timp ce in zilele de 4 si 7 ianuarie s-au eliberat 1.500 si, respectiv, 2.000 de permise pe zi, a mai spus Mihai Enache.

Purtatorul de cuvant al DRPCIV a adaugat ca, in ultima perioada, s-a lucrat peste program pentru rezolvarea tuturor solicitarilor.

"S-a lucrat si sambata si se va lucra in fiecare sambata pana la data de 19 ianuarie. Usile se inchid la ora 19.30, dupa care lucratorii nostri stau la serviciu pana cand se rezolva solicitarile tuturor persoanelor aflate, in acel moment, in sediile noastre", a declarat Enache pentru sursa citata.

Isteria de la ghiseele de eliberare a carnetelor de conducere a fost creata pentru ca dupa data de 19 ianuarie, Codul Rutier se modifica, iar soferii vor fi obligati sa faca vizita medicala si sa obtina un certificat din care sa rezulte ca nu sufera de boli care ii impiedica sa conduca, fapt care va implica si costuri suplimentare.

Taxa pe care o vor plati soferii la preschimbarea permiselor de conducere ramane aceeasi, adica 68 de lei insa, va fi obligatorie vizita medicala, ceea ce va implica si costuri suplimentare, pentru fiecare consultatie de specialitate in parte.

Oficialul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor a explicat ca una dintre cele mai importante modificari aduse legii este legata de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani in cazul soferilor amatori, la fel ca si pana acum, si cinci ani pentru profesionisti, perioada in cazul acestora fiind redusa la jumatate.