Dupa ce Judecatoria Ramnicu Valcea a declansat luni procedura de revocare a lui Cristian Danilet, marti s-au pronuntat in cascada judecatoriile din Buzau, Galati, Husi, Patarlagele, maine urmand si mai multe, anunta judecatorul Adrian Toni Neacsu pe pagina sa de Facebook. "Sunt convins ca nu exista persoana sau institutie implicate care sa nu regrete ca s-a ajuns aici, insa trebuie sa se intelega faptul ca pentru judecatori politizarea este linia peste care nu se poate trece.", spune acesta.

"Toata isteria si linsajul public intretinute artificial zilele acestea vor trebui sa se opreasca o data ce adunarile generale ale instantelor judecatoresti, adica practic corpul profesional al judecatorilor, vor vorbi si-si vor spune punctul de vedere. Spuneam zilele trecute ca nimeni care vorbeste in numele sistemului judiciar nu poate avea alta dreptate decat cea rezultata din exprimarea directa a vointei adunarilor generale ale instantelor, forma superioara de exprimare a corpului judecatorilor. Avertizam ca nu este bine sa se sfideze autoritatea adunarilor generale si exemplaritatea vointei lor. Nu numai ca acest lucru nu s-a intamplat, dar actiunea instantelor de declansare a procedurilor de revocare a unor membri CSM a fost bagatelizata, acuzata de politicianism si, lucru grav, adunarile generale respective au fost umilite. De ieri lucrurile au o evolutie rapida. Dupa ce Judecatoria Ramnicu Valcea a declansat procedura de revocare a d-lui Danilet, astazi s-au pronuntat in cascada judecatorii precum Buzau, Galati, Husi, Patarlagele, maine urmand si mai multe. Sunt convins ca nu exista persoana sau institutie implicate care sa nu regrete ca s-a ajuns aici, insa trebuie sa se intelega faptul ca pentru judecatori politizarea este linia peste care nu se poate trece", mai scrie judecatorul Neacsu car este membru al Consiliul Superior al Magistraturii.

Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul judecatoriei Ramnicu Valcea a declansat procedura de revocare a judecatorului Cristi Danilet din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cerarea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand, la randul lor, cu doua treimi din voturile judecatorilor in functie.

Danilet este membru ales din partea judecatoriilor in CSM.

"In esenta, Adunarea Generala a Judecatorilor a considerat ca domnul judecator Cristi Vasilica Danilet si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului, participand activ la o procedura netransparenta de alegere a conducerii Consiuliului in contra celor insusite in proiectul de candidatura, iar pozitiile sale publice exprimate recent au lasat unui observator obiectiv impresia implicarii mai degraba in alte scopuri precum, fara a fi singurul, cel al promovarii propriei sale imagini decat a intereselor judecatorilor romani," se arata in comunicat.

Judecatorul Alina Ghica, membru CSM si fost presedinte al institutiei, a declarat marti pentru Agerpres ca intentia de revocare a judecatorului Cristi Danilet din Consiliul Superior al Magistraturii nu are o justificare legala. Alina Ghica a mai precizat ca, potrivit prevederilor legale, membrii Consiliului alesi dintre magistrati sunt suspendati din functia de judecator si procuror pe perioada exercitarii mandatului astfel incat nu se mai afla sub autoritatea ministrului Justitiei sau Procurorului General.

Ministerul Justitiei informeaza marti ca nu are in portofoliu de lucru niciun proiect de modificare a Constitutiei si ca Ministerul Justitiei nu a avut si nici nu are intentia de a pune in discutie modificarea statutului de magistrat al procurorilor, se arata intr-un comunicat transmis presei.

Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat marti intr-un interviu pentru HotNews.ro ca "in cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general, exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului Justitie".

Acesta sustine ca miza tensiunilor din CSM are substrat politic si ca se incearca "afectarea atributiilor CSM in vederea controlarii justitiei". Danilet mai spune ca are "informatii exacte" ca se pregateste modificarea statutului procurorilor prin modificara Constitutiei si trecerea lor in Executiv