Fostul capitan SRI Constantin Bucur va primi despagubiri de 20.000 de euro, dupa ce a fost condamnat pentru ca a facut publice interceptari SRI ale unor convorbiri telefonice, in timp ce jurnalistul Mircea Toma, care a fost interceptat, va primi 7.800 de euro, potrivit unei decizii CEDO citata de Mediafax.

Constantin Bucur, Mircea Toma si fiica acestuia din urma, Sorana, au sesizat Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg in 11 noiembrie 2002, fiind reprezentati de Monica Macovei si Dan Mihai, se arata in prezentarea deciziei CEDO de marti.

Fostul capitan din Serviciul Roman de Informatii (SRI) a reclamat incalcarea dreptului sau la libera exprimare, prin condamnarea sa (la doi ani de inchisoare cu suspendare in 20 octombrie 1998 - n.r.) pentru divulgarea unor informatii clasate "strict secret", arata CEDO. Totodata, Bucur a reclamat incalcarea dreptului la un proces echitabil in cazul sau.

Constantin Bucur a fost judecat pentru incalcarea Legii privind siguranta nationala dupa ce, in conferinta de presa a PRM din 13 mai 1996, el a facut publice inregistrari de convorbiri telefonice ale unor personalitati politice si din media efectuate de SRI, semnaland ca a constatat o serie de nereguli in activitatea Serviciului.

Ceilalti doi reclamanti, Mircea Toma, care facea parte din echipa de redactie a publicatiei A. C. (Academia Catavencu - n.r.), si fiica sa, Sorana Toma, au invocat incalcarea dreptului la viata privata si de famile prin interceptarea ilegala a convorbirilor lor telefonice si pastrarea inregistrarilor de catre SRI. Una dintre casetele cu inregistrari ale convorbirilor telefonice interceptate de SRI date publicitatii de Bucur continea o discutie dintre sotia si fiica lui Mircea Toma, mai arata CEDO.

Cei trei reclamanti s-au plans si de incalcarea dreptului la un remediu efectiv in urma actiunilor lor in instantele din Romania.

CEDO a constatat ca in cazul lui Bucur au fost incalcate articolele 10 - libertatea de exprimare - si 6 - dreptul la un proces echitabil - din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dispunand ca acestuia sa ii fie platita suma de 20.000 de euro, cu titlul de prejudiciu moral.

In ceea ce-i priveste pe Mircea si Sorana Toma, CEDO a hotarat ca au fost incalcate articolele 8 - dreptul la respectarea vietii private si de familie - si 13 - dreptul la un recurs efectiv - din Conventie, dispunand ca fiecare dintre cei doi reclamanti sa fie despagubit cu cate 7.800 de euro.

Statul roman mai trebuie sa plateasca 7.955 de euro celor trei reclamanti, drept cheltuieli de judecata.

Banii pe care statul roman ii va plati reclamantilor ar trebui recuparati de la cei care conduceau la acea vreme SRI, de la procurorii si judecatorii militari care l-au anchetat, respectiv condamnat pe Constantin Bucur, spune Monica Macovei.