Ministrul Apararii Mircea Dusa a declarat marti, la Targu Jiu, ca institutia pe care o conduce va face eforturi pentru ca Armata Romana sa nu cedeze altor state Politia Aeriana si sa-si doteze fortele aeriene astfel incat sa poata face supraveghere aeriana, informeaza Mediafax.

Ministrul Dusa a explicat ca ministerul sau se lupta sa obtina pe 2013 un buget mai mare decat in 2012, subliniind ca este convins ca va reusi acest lucru.

Potrivit ministrului, in 2013 ministerul intentioneaza sa plateasca avioanele Spartan catre italieni si sa continue demersurile in vederea achizitionarii de avioane F16.

"Armata Romana, atunci cand vorbim de inzestrare, sigur ca are probleme si ca programele de inzestrare a Armatei sunt de o complexitate deosebita. In momentul de fata, daca m-ati intrebat de avioane: in acest an vom plati contractele pe care le avem de onorat catre italieni, legate de avioanele Spartan si sigur ca facem in continuare demersurile pentru dotarea intr-un timp eficient a Armatei Romane cu avioane F16", a declarat Mircea Dusa.

Intrebat de la cine vor fi achizitionate avioanele F16, ministrul Apararii a refuzat sa dea un raspuns concret: "E o intrebare la care n-o sa va raspund astazi, o sa va raspund dupa o anumita perioada de timp, cand voi purta si negocierile respective, fie cu portughezii, fie cu alte state care detin F16, dar vom face eforturi ca Armata Romana sa nu cedeze Politia Aeriana altor state si sa-si doteze fortele aeriene in asa fel incat sa putem face supraveghere aeriana. [...] Suntem in negocieri si cu portughezii si sigur vom purta negocieri si cu alte state care detin avioane si atunci cand vom considera ca oferta pe care o obtin este cea mai buna, vom face si demersurile necesare de dotare a Armatei Romane", a spus Dusa citat de Mediafax.

Referitor la calendarul unei eventuale retrageri din Afganistan, Dusa a spus ca "pe masura ce NATO va stabili retragerea - sigur, etapizata - din Afganistan, va vom comunica si fortele pe care Romania le va mentine sau le va retrage. Numarul militarilor este redus, de exemplu, pana acum un batalion era format din peste 600 de militari. Batalionul care pleaca din Timisoara (marti - n.r.) este de 500".

Amintim ca fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, declara in octombrie 2012, la B1TV, ca in conditiile in care achizitionarea si punerea in uz a aeronavelor F16 va dura aproximativ 3 ani, exita riscut ca Romania sa ramana cu spatiul aerian descoperit in cazul in care autoritatile nu identifica "resurse pentru revitalizarea unui numar rational, redus de avioane MIG 21 Lancer, caz in care vom asigura doar jumatate din serviciul de politie aeriana - doar in partea de est. Pentru partea de vest va trebui sa apelam la un stat aliat sa ne acopere aceste nevoi, categoric contra cost."