Politicienii nu au voie sa inoculeze neincrederea in justitie declarand ca o hotarare este gresita sau ca magistratul ar trebui sanctionat, a declarat judecatorul Cristi Danilet intr-un interviu pentru HotNews.ro, referindu-se la declaratiile premierului Victor Ponta. Acesta a criticat, luni seara, intr-un interviu pentru B1TV, decizia Tribunalului Bucuresti de a transfera dosarul lui Dan Voiculescu la Inalta Curte. CSM probabil va reactiona, a mai spus Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii. " "Decizia judecatorului de la tribunal a fost o decizie gresita si ar trebui ca CSM-ul, cine se ocupa, sa vada de ce a dat acea decizie. Cat timp dl Voiculescu nu e senator, se judeca la instanta obisnuita. Cand devine senator, merge la Curtea Suprema", a declarat Ponta.

Declaratiile judecatorului Cristi Danilet in interviul pentru HotNews.ro

  • Imi amintesc declaratiile repetate ale premierului Ponta cu privire la alti lideri politici, ii critica atunci cand isi manifestau opinii cu privire la justitiei. Un ministru, cu atat mai mult premierul, nu are voie sa faca afirmatii cu privire la legalitatea unor hotarari judeatoresti ori cu privire la persoana judecatorului sau procurorului.
  • Va spun de ce, dvs ca cetatean sau jurnalist o puteti face, nici o problema. Criticismul adus justitiei este chiar constructiv uneori. Dar va spun de ce nu are voie premierul: pentru ca aruncand in spatiul public ideea ca el este nemultumit de o hotarare judecatoreasca, ca acea hotarare este gresita si ca magistratul ar trebui sanctionat de CSM, el inoculeaza publicului ideea ca este ceva anormal in justitie. 
  • Si atunci isi justifica hotararilor ulterioare de modificare a statutului magistratilor tocmai prin aceasta pregatire. "V-am spus eu ca e ceva in neregula". Sa ne intelegem: legea este facuta de Parlament. Orice initiativa de aceasta in spatiul public din partea unor ministri sau parlamentari cu privire la hotarari sau cu privire la magistrati sunt de fapt atentionari: daca nu faceti cum spunem noi, va afectam statutul. 
  • CSM probabil va reactiona, dar in cadrul plenului. Plenul trebuie sa stabileasca daca o anumita declaratie sau actiune a unui politician a afectat sau e de natura sa afecteze independenta justitiei. Nu sunt admisibile astfel de declaratii ale politicienilor prin care sa sadeasca neincrederea in actul de justitie si sa critice individual judecatori sau procurori. 

Citeste si: Cristi Danilet, membru CSM: Am informatii exacte ca se pregateste modificarea statutului procurorului prin modificarea Constitutiei/ Punerea procurorilor sub autoritatea profesionala a ministrului justitiei inseamna sfarsitul independentei justitiei