Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat luni ca forumul pentru modificarea Constitutiei ar putea deveni functional din luna februarie si a anuntat ca propunerile PSD in acest sens vor fi comune cu cele ale partidelor componente USL, relateaza Agerpres.

"Ceea ce-mi doresc si sper e ca de la 1 februarie sa putem sa facem acel forum constitutional in care un grup si toti cei care doresc pana la urma sa se implice din societatea civila sa primeasca propunerile partidelor. In cazul nostru, pot sa va asigur ca propunerile vor fi ale USL, am discutat cu dl Antonescu si vom depune propuneri comune ale USL, dar si celelalte partide au dreptul si e normal sa depuna propuneri. Acest forum constitutional sa organizeze dezbaterile propunerilor respective in februarie-martie, timp de doua luni, depinde, doua luni si jumatate, sa transmita toate propunerile si poate sa avem si un punct de vedere, chiar daca perioadele sunt scurte de timp, de la Comisia de la Venetia, dupa care se sesizeaza comisia speciala si comisia urmeaza sa prezinte in plenul fiecareia dintre cele doua Camere pentru votul cu doua treimi propunerile", a detaliat primul-ministru, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PSD.

El a atras atentia, in acest context, cu privire la cvorumul necesar de jumatate plus unu la organizarea referendumului privind modificarea Constitutiei, greu de realizat in conditiile in care romanii din strainatate nu vor vota.

"Trebuie sa ne gandim foarte serios, foarte bine la referendum si la cvorum, pentru ca nu va fi usor sau mai bine zis practic imposibil atat timp cat ai trei milioane de cetateni despre care stii sigur ca nu voteaza, ca cei din strainatate. Nu e usor sa vina sa voteze la referendum, e foarte dificil de realizat un cvorum. Si nu are rost sa facem toata procedura si, in final, sa nu avem cvorum la modificarea Constitutiei. Insa eu cred ca chiar din februarie forumul constitutional poate fi construit. Este o posibilitate constitutionala - aceea de avea un alt cvorum macar pentru ca sa nu fie iarasi discutii: 'domnule, ar trebui sa modificati cvorumul pentru demiterea presedintelui macar pentru aprobarea modificarii Constitutiei'", a argumentat presedintele PSD.

Potrivit acestuia, toate fortele politice sunt de acord ca trebuie modificata Constitutia.

"Dar, daca nu traim in realitate, realitatea care spune ca trei milioane de romani nu voteaza, nu au cum sa voteze, ca sunt in alte tari, va fi practic imposibil sa modificam in realitate. Multe tari au de exemplu o treime din toti cetatenii cu drept de vot sau trebuie sa gasim o solutie agreata de Comisia de la Venetia", a spus Ponta.

In opinia acestuia, important este sa existe cvorum, pentru ca, altfel, 'tot demersul este sortit esecului'.

"Si eu cred ca anul asta trebuie sa modificam Constitutia, dupa care vedem, ne intelegem pe care dintre puncte ne intelegem, pe care nu. Dar ideea e ca si daca ne intelegem si nu avem cvorum, am pierdut timpul si nu doar ca am pierdut timpul, ci o oportunitate pe care eu nu o vad posibila inainte de 2017. 2014 va fi an electoral pentru presedinte si pentru Parlamentul European, 2015 pregateste alegerile locale si parlamentare din 2016. Deci asta este anul in care se poate, ca sa spunem asa", a aratat seful Executivului.

Raspunzand unei intrebari referitoare la desemnarea a trei judecatori ai Curtii Constitutionale, premierul a spus ca cele doua propuneri care revin Parlamentului vor fi discutate in cadrul USL.

"Presedintele urmeaza sa numeasca un membru, Senatul si Camera. O sa discutam in cadrul USL-ului si al grupurilor parlamentare vizavi de cele doua propuneri care revin Parlamentului. Presedintele isi va numi pe cine doreste de altfel. Daca nu ma insel, e al treilea judecator pe care il numeste presedintele", a mentionat copresedintele USL.