Bugetul Sanatatii pentru 2013 este mai mare cu 30% fata de cel de anul trecut, insa, din pacate, o parte a acestuia, aproximativ 3,5 miliarde de lei, va fi cheltuita pe datorii acumulate in intervalul 2009 - 2012, a declarat luni, pentru Mediafax, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Bugetul lui 2013 este mai mare si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru ca are sume de echilibrare de la buget, si la Ministerul Sanatatii, cu circa 30%. Numai ca aici (la minister - n.r.) este nefericirea mea - o mare parte din bani se duc pentru datoriile acumulate in 2009 - 2012. Si, din pacate, nu achit integral toate datoriile cu aceste sume suplimentare alocate, dar macar ne da o "respiratie" pentru 2014 incolo", a precizat ministrul Sanatatii.

Potrivit demnitarului, datoriile acumulate in intervalul mentionat sunt de aproximativ 4,5 miliarde de lei, din acesti bani urmand sa fie achitati, probabil, in jur de 3,5 miliarde lei.

"Daca bugetul in 2014 va fi la nivelul lui 2013, atunci e clar ca pot sa achit ultimele datorii si sa intru intr-un normal si voi putea face si o serie de programe. Anul 2012 nu e inchis inca, deci datoriile se duc undeva la circa 4,5 miliarde de lei. Si eu voi plati, anul acesta, probabil, in jur de 3,5 miliarde de lei, deci ar mai ramane cam un miliard pentru 2014", a explicat ministrul Sanatatii.

Intrebat daca in 2013 conteaza pe faptul ca nu vor mai exista datorii, ministrul a raspuns afirmativ. "Da. Vrem sa intram in normalitate, sa fim cu toate platile la zi. In 2013, suntem cu toate platile la zi. Le platim toate datoriile, cu conditia ca ei sa nu mai faca altele. Prin metodele noastre si mecanismele de control si transparenta pe care vrem sa le introducem, vom tine cheltuielile in limita bugetului", a adaugat ministrul Sanatatii.

In aceste conditii, date fiind mecanismele create deja prin bugetul lui 2013, spitalele vor trebuie sa se incadreze in banii primiti, potrivit ministrului.

Bugetul Ministerului Sanatatii pe 2012 a fost de 5,46 miliarde lei, reprezentand aproximativ 4% din PIB.