Kiraly Andras Gyorgy (UDMR) a fost eliberat din functia de secretar de stat in fostul Minister al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, dar numit imediat pe acelasi post in noul Minister al Educatiei Nationale, oficialii Guvernului spunand ca nu au informatii prin care sa explice masura.

Deciziile de eliberare a lui Kiraly Andras Gyorgy din functia de secretar de stat in fostul Minister al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si, respectiv, de numire a acestuia tot ca secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale, reorganizat in noul Guvern, au fost semnate la finele anului trecut, in aceeasi zi, de catre premierul Victor Ponta.

Intrebat, vineri, de jurnalisti care este motivul pentru Kiraly Andras Gyorgy, membru UDMR, a fost renumit de premierul Ponta la Ministerul Educatiei, purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat ca nu are informatii pe aceasta tema.

Kiraly a fost numit secretar de stat in Ministerul Educatiei in februarie 2010 de catre premierul Emil Boc, din postura de lider al UDMR Arad.

In varsta de 66 de ani, Kiraly era director al Liceului "Csiky Gergely" din Arad si fost deputat UDMR in perioada 2004-2008. El este absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai".

La Ministerul Educatiei, Kiraly se ocupa de problemele invatamantului pentru minoritati.

Victor Ponta, crin Antonescu, Kelemen Hunor si Laszlo Borbely au semnat, in 1 octombrie 2012, un acord de colaborare prin care USL si UDMR se angajau sa formeze, dupa alegeri, o alianta politica parlamentara si guvernamentala,

Presedintele PNL, Crin Antonescu, declara, in 18 decembrie, ca a existat un acord semnat de el si Victor Ponta cu UDMR inaintea campaniei, pentru guvernare in comun, el adaugand ca de la declansarea campaniei si pana alegeri "foarte multe lucruri" nu au decurs potrivit celor stabilite.

Imediat dupa anuntarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta a declarat ca USL incepe discutii cu UDMR, pentru crearea unei majoritati constitutionale. O saptamana mai tarziu, Ponta anunta ca decizia finala este ca UDMR sa nu faca parte din Guvern.