Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a emis un ordin prin care majoreaza cu peste 10%, in doua etape, taxele pentru o trecere peste Dunare pe podurile de la Giurgeni - Vadul Oii si Fetesti - Cernavoda. Totodata, ordinul prevede acordarea de reduceri pentru trecerile multiple. Ordinul ministruui Transporturilor a fost publicat vineri in Monitorul Oficial si intra in vigoare in 30 de zile.

Majorarea se face in doua faze. Prima etapa se aplica de la data intrarii in vigoare a ordinului pana la data de 31 martie 2013, iar etapa a doua se aplica de la 1 apriie 2013.

Astfel, in cazul podului Giurgeni - Vadul Oii, taxa pentru o trecere in cazul autoturismelor si vehiculelor cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mica sau egala cu 3,5 tone va creste de la 9 lei (TVA inclus) la 10 lei in prima etapa si la 11 lei in cea de-a doua.

Pentru podul Fetesti - Cernavoda, costul unei treceri in cazul autoturismelor si vehiculelor cu MTMA mai mica sau egala cu 3,5 tone se majoreaza de la 11 lei (TVA inclus) la 12 lei in prima etapa, si la 13 lei in etapa a doua.

Pentru podul peste Dunare in sensul Giurgiu - Ruse, tarifele sunt exprimate in euro iar ministerul Transporturilor a decis mentinerea acestora la valorile actuale.

Printre facilitatile prevazute de ordin se numara:

  • tarifele pentru autoturisme si autovehicule de transport marfa cu MTMA mai mica sau egala cu 3,5 tone vor fi diminuate cu 20% pentru un numar de 20 de treceri, valabile pana la 31 decembrie a fiecarui an.
  • tarifele propuse pentru celelalte categorii de vehicule (comerciale), de transport marfa si persoane, sunt reduse cu 13% pentru un numar de 20 de treceri valabile pana la 31 decembrie a fiecarui an.
  • este introdusa o zi pe an, numita "Ziua Podului", in care autoturismele si autovehiculele de transport marfa de pana la 3,5 tone pot trece fara plata tarifului. "Ziua Podului" va fi 23 decembrie pentru Giurgeni- Vadu Oii, 15 mai pentru Fetesti - Cernavoda si 20 iunie pentru Giurgiu - Ruse.
  • este eliminat tarifului prevazut pentru motociclete. In referatul proiectului de ordin, citat de Mediafax, se arata ca aceasta masura a fost luata avand in vedere ca ponderea trecerilor prin statiile de taxare ale acestor categorii de vehicule este foarte scazuta, de aproximativ 0,2 % din numarul total de vehicule inregistrate in baza de date.

Reducerile pentru trecerile multiple si preplatite se aplica si in cazul podului Giurgiu-Ruse.

Proiectul completeaza si lista vehiculelor exceptate de la plata tarifelor suplimentare de utilizare a drumurilor de interes national cu cele specializate, inclusiv vehiculele care efectueaza transportul acestora, care participa la actiuni de deszapezire sau in situatii de urgenta, calamitate, dezastre naturale, cauzate de fenomene meteorologice deosebite, comunicate de Administratia Nationala de Meteorologie prin cod portocaliu sau rosu, se mai atata in referat.