Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii, ca unele trusturi media sunt intersate de discreditarea unor institutii printre care si cele care fac parte din sistemul de justitie din Romania. "Intentia a fost sa se distribuie neincrederea pe intregul sistem", in masura in care nicio grupare de tip mafiot nu are nevoie de o justitie puternica, a precizat seful statului. Presedintele Basescu a mai afirmat ca aceasta vulnerabilitate trebuie probabil tratata legal, si a indemnat la gasirea unei solutii.

"Ce s-a intamplat in 2012 cu judecatori ai CCR, cu magistrati din CSM, cu judecatori si ICCJ si procurori de la DNA sau de la Parchetul General confirma pe deplin aceasta afirmatie. Am vrut doar sa subliniez ca am sesizat de mult acest lucru, ca trusturi mass-media sunt interesate in discreditarea unor institutii, fie ca vorbim de magistrati, si ii iei asa, unul cate unul, ca sunt de la CCR, ca sunt de la CSM, ca sunt de la Parchetul General, ca sunt de la Inalta Curte sau de la DNA, lucrurile merg bine din punctul de vedere al discreditarii institutiilor, bine, bineinteles, pun in ghilimele. Avem aceasta vulberabilitate, si probabil ca ea trebuie tratata legal, pentru ca nu se utilizeaza numai impotriva institutiilor care fac parte din sistemul de justitie al Romaniei, se utilizeaza si impotriva altor institutii", a declarat Traian Basescu in sedinta CSM.

"Mi se pare ca a fost cea mai dramatic negativa evolutie din ultimii ani si pasi inapoi facuti de cei care se revendica a fi a patra putere in stat atata timp cat ei, parte din ei, pentru ca nu toti ziaristii sunt aici, nu toate trusturile media sunt aici, dar cand pentru satisfacerea intereselor de discreditarea magistratilor unele trusturi media utilizeaza mijloace de influenta infinit mai mari decat are sistemul judiciar. Sistemul judiciar de regula tace si reactioneaza doar institutional. Dar cand un trust mass-media ia judecatori sau procurori si ii toaca de dimineata pana seara in batalia de a discredita unele institiutii, lucrurile sunt grave", a adaugat Basescu.

Seful statului a precizat ca trebuie gasita "o solutie de protejare a justitiei", mai ales in conditiile in care justitia are propriul sau sistem de justitie interna. "Justitia se autoregleaza si atunci nu este nevoie de campanii de discreditare a unui sistem. Intentia a fost sa se distribuie neincrederea pe intregul sistem. Nicio grupare de tip mafiot nu are nevoie de justitie puternica, e cea mai mare teama a ei, sa nu avem justitie puternica sau justitie credibila", a declarat Traian Basescu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneste vineri pentru a isi alege noul presedinte si noul vicepresedinte, ce vor conduce Consiliul in anul 2013, anunta Agerpres. Mandatul actualei conduceri a CSM - Alina Ghica, presedinte, si Oana Schmidt-Haineala, vicepresedinte - expira pe 6 ianuarie. Pana acum, doar judecatorul Mircea Aron - membru in Consiliul Superior al Magistraturii din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul Oana Schmidt-Haineala - membru CSM si actual vicepresedinte al Consiliului, si-au depus oficial candidatura pentru functia de presedinte al CSM, insa membrii Consiliului se pot inscrie in cursa pentru cele doua functii de conducere si in timpul sedintei.