Anul 2013 va avea o activitate seismica intensa, insa vor fi cutremure de mica intensitate, care nu vor provoca victime sau pagube materiale, a declarat, joi, pentru Mediafax, directorul onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu.

Potrivit lui Marmureanu, in acest an vor fi foarte multe cutremure, dar de mica intensitate, respectiv sub 7grade pe scara Richter.

"Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe, dar asta si pentru ca avem o aparatura extraordinara care monitorizeaza cutremure foarte mici. Dar cutremure in care sa moara cineva nu vom avea deocamdata. Un cutremur care sa produca victime omenesti si pagube materiale trebuie sa aiba peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul inca sa discutam despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricand, dar acestea nu ne intereseaza pentru ca nu pot produce pierderi de vieti si pagube. Ele sunt cam la 10 ani. Pot fi oricand, anul acesta sau la anul, dar nu au niciun fel de relevanta asupra Romaniei. Am facut cercetari pe baza de analiza istorica, stiintifica, a ceeea ce s-a intamplat in ultimii 600 de ani in Romania. Nu poate fi un cutremur catastrofal, de 7 grade, in urmatoarea perioada. In medie, sunt circa 350-400 de cutremure pe an", a declarat Marmureanu.

Trei cutremure au avut loc joi dimineata, intre orele 4.52 si 5.33, unul dintre seisme fiind in Vrancea, de 3,2 grade, si alte doua in Transilvania, de 3,4 si 2,6 grade, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului.

De la inceputul anului au avut loc alte sase cutremure, trei in 1 ianuarie, de 2,5, 2,7 si 2,5 grade, toate in Vrancea, si alte trei in 2 decembrie, de 2,1 in Campia Romana, 2,8 si 2,9 in Vrancea.

In 2012, in Vrancea au fost inregistrate zece cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade. Seismele s-au produs la 10 ianuarie (magnitudine 4,3 grade), 19 ianuarie (4 grade), 26 aprilie (4 grade), 26 mai (4 grade), 6 iulie (4,4 grade), 12 iulie (4,3 grade), 31 august (4,1 grade), 9 septembrie (4 grade), 2 octombrie (4,2 grade) si 1 decembrie (4,6 grade).