Traditionala bataie cu batele intre cetele de mascati de la Ruginoasa, judetul Iasi, nu a mai avut loc in acest an, jandarmii impiedicandu-i pe membrii celor doua tabere sa ajunga fata in fata si sa se loveasca reciproc, relateaza Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bacau, Marius Taranu, a declarat, luni, ca tinerii din Ruginoasa au inceput sa se adune inca de la ora 6.00, in trei zone din comuna, dupa care au pornit spre centrul localitatii, cu intentia de a se confrunta.

"S-au adunat in trei locatii, Rediu, Dumbravita si Bugioaia, dupa care au plecat spre locul de intalnire. Grupurile erau formate din cate 40 de tineri. Acestia purtau casti de protectie pe cap si erau inarmati cu bate. In spatele lor erau cam 200 de civili de fiecare parte, oamenii urmand sa asiste la bataie. In momentul in care s-au apropiat unii de altii, ne-am interpus intre ei si i-am avertizat ca vor suporta rigorile legii daca vor comite acte de violenta", a afirmat reprezentantul Jandarmeriei Bacau, unitate care a asigurat ordinea la manifestarea de la Ruginoasa.

Potrivit sursei citate, cetele de mascati nu s-au mai batut ca in anii precedenti, iar in jurul orei 9.30, membrii celor doua grupari - Valenii si Delenii - s-au retras catre case.

"Oamenii au inteles, nu au existat violente in acest an. Noi nu le interzicem traditia, insa nu permitem actele de violenta. Una este traditia, altceva este bataia. S-a dansat, s-a cantat, dar nu a fost nimeni lovit", a precizat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bacau.

In ultima saptamana, reprezentanti ai Prefecturii Iasi, ai Jandarmeriei si Politiei s-au intalnit de cateva ori cu tinerii din Ruginoasa, informandu-i ca in acest an nu vor mai fi permise manifestari violente la traditionala bataie din ultima zi a anului.

Bataia care se desfasoara in fiecare an in 31 decembrie la Ruginoasa, intre "Deleni" si "Valeni", are ca scop stabilirea ierarhiei in comuna pentru anul urmator intre tinerii din localitate. Potrivit traditiei, castigatorii bataliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar si de a solicita intalniri cu fetele nemaritate.

Anul trecut, patru persoane au fost ranite in confruntare, trei dintre acestea ajungand la spital.

Si in urma cu cinci ani confruntarea de la Ruginoasa a degenerat, mascatii, dar si localnicii atacand fortele de ordine si existand cativa raniti. In urma incidentelor din 31 decembrie 2007, au fost intocmite sase dosare penale, iar 20 de persoane au fost amendate.