Jucariile trebuie sa aiba marcajul CE, care garanteaza respectarea cerintelor de siguranta ale Uniunii, sa fie corect alese, in functie de varsta copilului, pastrate cu instructiunile si aruncate atunci cand se strica, informeaza Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) citat de Mediafax.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, citand ANEC (Vocea consumatorilor europeni in standardizare), da 12 sfaturi "pentru un Craciun sigur".

Astfel, potrivit unui comunicat transmis luni de catre ANPC, cumparatorilor le este recomandat sa citeasca toate etichetele de pe jucarii, sa se asigure ca acestea poarta marcajul CE (un angajament din partea producatorului ca produsul respecta toate cerintele relevante si de siguranta aplicabile ale UE, care sunt printre cele mai stricte din lume) si sa respecte indicatiile legate de varsta si siguranta.

Jucariile trebuie sa fie potrivite pentru varsta, abilitatile si nivelul de calificare ale copilului, iar cele care nu sunt destinate unui grup specific de varsta pot prezenta riscuri pentru siguranta.

Cumparatorii mai sunt sfatuiti sa tina cont in special de mentiunile "0 -3 ani" si "Nu este potrivit pentru copii sub 36 de luni". De asemenea, cumparatorilor li se recomanda sa apeleze la comerciantii cu amanuntul cu reputatie, care accepta, de obicei, schimbarea produsului, daca este cazul.

Jucariile cu piese mici, pe care copiii sub trei ani le pot inghiti, reprezinta un pericol de sufocare, ca si cele de plus, in cazul in care ochii, nasul si alte parti mici nu sunt bine securizate, se mai precizeaza in comunicat. De asemenea, copiii mici nu trebuie sa se joace cu ambalajul de plastic, deoarece ar putea exista, si in acest caz, un risc de sufocare. In schimb, instructiunile si alte informatii care se regasesc alaturi de jucarie ar trebui pastrate intr-un loc sigur.

Cu anumite jucarii, cum ar fi scutere, role si biciclete, castile de protectie si siguranta ar trebui sa fie purtate intotdeauna.

Totodata, jucariile ar trebui examinate periodic, ruperea sau uzura prezentand riscul de accidentare a copilului sau de alta natura pentru sanatatea si siguranta lui. Jucariile stricate trebuie aruncate imediat.